Herkutellaan juustoilla!

Juustosta loihtii pienellä vaivalla unohtumattomia herkkuhetkiä. Fondue sopii pimeneviin syysiltoihin ja maistuva juustotarjotin sopii niin illanistujaisiin kuin juhlapöydän tarjottavaksikin. 

Juustofondue – sveitsiläinen täyteläinen seurusteluruoka

Perinteinen fondue valmistetaan sulattamalla raastettua juustoa kuumaan valkoviiniin ja maustamalla kirsch-viinalla. Fonduepata nostetaan keskelle ruokapöytää telineeseen, jonka alla on paikka spriiliekille tai lämpökynttilälle. Lämpö pitää fonduen notkeana.

Fonduen kanssa tarjotaan paloiteltua maalaisleipää ja vihanneksia, joita ruokailijat kastavat sulaan juustoon. Tätä tarkoitusta varten on olemassa pitkävartisia fonduehaarukoita. 


Fonduen voit tehdä erilaisista kypsytetyistä juustoista. Vahvanmakuiset juustot, kuten gruyère-, appenzeller- ja emmentaljuusto sopivat hyvin yhteen. Juustojen tulee olla rasvaisia, jotta ne liukenevat tasaisesti viiniin.

Juustofondue ja maalaisleipäJuustofondue

350 g gruyère- tai appenzellerjuustoa
250 g musta emmental-juustoa
3 dl kuivaa valkoviiniä tai siideriä
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
1/2 rkl sitruunanmehua
ripaus mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
(1 rkl kirsikkaviinaa)

Lisäksi

Pirkka maalaiskauraleipää
Erilaisia kasviksia, kuten porkkanoita, kukkakaalia, paprikaa sekä pikkukurkkuja

1. Raasta juustot hienoksi raasteeksi.
2. Pyöräytä valkosipulia kattilan pohjalla ja reunoilla.
3. Mittaa pinnoitettuun kattilaan valkoviini, maissitärkkelysjauhot ja sitruunanmehu. Kuumenna sekoittaen. Lisää kiehuvaan seokseen juustoraastetta pienissä erissä. Sekoita koko ajan, kunnes juusto on sulanut. Mausta fondue mustapippurilla ja halutessasi kirsikkaviinalla.
4. Kaada seos lämmitettyyn fonduepataan ja nosta pata liekin päälle pöytään.

Tarjoa fonduen kanssa reiluiksi kuutioiksi leikattua leipää. Voit tarjota myös paloiteltuja kasviksia sekä etikkasäilykkeitä.

Juustotarjotin kootaan tilanteen mukaan


Herkullinen juustotarjoilu on helppo loihtia. Se hivelee makuhermoja ja silmiä. Kokoa tarjottimelle 3–6 erityyppistä juustoa, voimakkaita ja miedompia sekä tuttuja ja harvinaisempia juustoja.

• Jälkiruokatarjottimelle 50–100 g henkeä kohti
• Illanistujaisiin 150–200 g henkeä kohti
• Kahvipöytään riittää 50 g henkeä kohti

Valitse juustotarjottimen rinnalle erilaisia lisukkeita juustojen mukaan. Kokeilemalla opit sopivat makuparit, esimerkiksi sinihomeen kannattaa kokeilla tuoretta viikunaa ja piparkakkua. Muita hyviä lisäkkeitä, ovat esimerkiksi päärynä, viinirypäleet, lakkahillo, aprikoosihillo, ohuet voileipäkeksit, crostinit, saksanpähkinät tai taatelit.

Juustoja nautitaan usein suolakeksien kanssa. Kokeilemisen arvoisia ovat myös vesikeksit, hapankorput, tai ruisnapit, jotka tuovat juuston maulle ja suolaisuudelle vastapainoa.

Juustotarjotin

Juustotarjottimelle

Appenzeller
Voimakkaanmakuinen, kypsytetty sveitsiläinen juusto sopii juustotarjottimelle.

Brie
Täyteläinen, runsasrasvainen ranskalainen valkohomejuusto.

Camembert
Kermaisen makuinen ranskalainen valkohomejuusto maistuu hillojen ja pähkinöiden kanssa.

Maasdammer
Hollantilainen mieto ja pähkinäinen puolikova juusto.

Manchego
Espanjalainen tiivis ja vahvanmakuinen lampaanmaitojuusto.

Sinihomejuusto
(Saint Agur, Roquefort) 
Puolipehmeä sinihomejuusto käy mainiosti juustotarjottimelle.

Tilsit
Saksalainen puolikova, voimakkaanmakuinen juusto sopii herkutteluun hillojen kanssa.

Tuorejuusto
Antaa juustotarjottimen koville juustoille vastapainoa. Erilaisia vaihtoehtoja on lukematon määrä. Esim. Musta pekka, Rambol.

Vanha gouda
Kova, kypsytetty hollantilainen juusto on klassinen valinta juustotarjottimelle.

Vuohen gruyère
Sveitsiläinen kova, kypsytetty juusto.

 

Tarjoukset