Mitä tähteistä?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Selätä ruokahävikki miettimällä viikon ruoat etukäteen ja hyödyntämällä tähteet.

Ennakkosuunnittelu vähentää ruokahävikkiä

Voit vähentää ylimääräistä ympäristön kuormitusta jätteiden määrän pienentämisellä. Tässä auttaa ostosten suunnitteleminen huolellisesti ja jätteiden tarkka lajittelu. Mieti jo ennen ostosten tekoa, mitä ruokia aiot tehdä viikon aikana. Onko edellispäivän tähteitä mahdollista käyttää uudelleen?

Keitä esimerkiksi oliivibroilerin kanssa reilusti ohraa, jotta sitä riittää seuraavana päivänä itämaiseen paistettuun ohraan. Kun teet reilun kokoisen kalamurekkeen, on seuraavankin päivän ateria viittä vaille valmis. Kokeile esimerkiksi pinaattista kalamureketta, joka saa vihertävän värin pinaatista ja tillistä. Käytä ylijäävä kalamureke seuraavana päivänä kalamurekehampurilaisiin.

Perunoista on moneen

Keititkö liikaa perunoita? Ruoan määrä tulee joskus arvioitua väärin, mutta näppärä kokki loihtii tähteistäkin uusia herkkuja. Keitetyt perunat voi lohkoa ja paistaa pannulla, tai valmista niistä:

Perunasose sopii rieskoihin ja sosekeittoihin, kuten peruna-parsakaalikeitto. Perunasoseesta voi tehdä myös pinaattisen kirjolohi-perunasoselaatikon.

Puurosta jälkkäriä tai sämpylöitä

Ylijäämäpuuro sopii moneen.

  • Tee jäljelle jääneestä manna- ja riisipuurosta pannukakkua ahvenanmaalaisittain. Mausta pannari kardemummalla.
  • Sekoita manna- tai riisipuuron joukkoon vaahdotettua vaniljakastiketta tai turkkilaista jogurttia, sokeria, omenapaloja tai marjoja. Tarjoa jälkiruokana.
  • Kaurapuuron voit lisätä sämpylätaikinaan.
  • Voit myös lämmittää kaurapuuron ja maustaa sen tummalla kaakaojauheella ja sokerilla, jolloin saat suklaakaurapuuroa.

Leivästä rapsakoita krutonkeja

Vaikka leipä olisi jo vähän kuivahtanutta, siitä on vielä paljon iloa keittiössä. Tee tähteistä esimeriksi krutonkeja, korppujauhoja tai rapeita tikkuja.

  • Krutongit: caesarsalaattiin ja moniin keittoihin. Voit valmistaa krutonkeja joko vaaleasta tai tummasta leivästä. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Hienonna yksi valko- sipulinkynsi ja kiehauta se öljyssä kuumalla pannulla. Lisää valkosipuliöljyyn leipäkuutiot ja paista ne rapeiksi tai mausta esimerkiksi sitruunankuorella ja yrteillä. Tarjoa keittojen tai salaattien kanssa.
  • Ruistikkuja napostelupalaksi tai dippikasvisten ja keiton kaveriksi. Leikkaa leipäpalat tikuiksi, voitele tikut öljyllä ja mausta suolalla ja esimerkiksi yrttiseoksella ja valkosipulilla. Paista tikkuja uunin ylätasolla 225 asteessa noin 8 minuuttia.
  • Korppujauhot: jauha kuivuneet leipäpalat yleiskoneella muruiksi tai raasta raastimella. Jos käytät tuoretta leipää, paahda sitä ensin 150-asteisessa uunissa, kunnes leipä on rapeaa ja kullanruskeaa. Voit tehdä korppujauhoja niin tummasta kuin vaaleasta leivästä.
  • Suuruste: Hieman kuivahtanut leipä sopii keittojen ja kastikkeiden suurustamiseen. Muutamalla murennetulla vaalealla leipäviipaleella saostat esimerkiksi tomaatti-, valkosipuli- tai juustokeiton. Tyypillisiä leivällä saostettuja kastikeita ovat espanjalainen romescokastike ja Kanariansaarilta peräisin oleva mojokastike.
  • Lämpimät voileivät perheelle.
  • Toscanalainen leipäsalaatti eli panzanella: kuutioi ja marinoi kuivahtanut leipä ja lisää joukkoon kasviksia, oliiveja sekä kapriksia.
  • Rapea leipämuruseos: voit hyödyntää pussin pohjalle jääneet leipäsilput. Murut sopivat mainiosti esimerkiksi keittojen päälle. Paista niitä pannulla voissa, kunnes ne ovat rapeita ja kauniin ruskeita. Tarjoile esimerkiksi ranskalaisen sipulikeiton päällä juustolla kuorrutettuna.

Reseptihausta voit etsiä reseptejä raaka-aineen mukaan ja hyödyntää tähteet näppärästi. Keräsimme myös alle ideoita ruokapareista, joissa voit käyttää ensimmäiseltä päivältä ylijäänyttä ruokaa seuraavan päivän kokkailuissa.

Tänään ja huomenna

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Pihistä ja panosta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tarjoukset