Uudet perunat – ne parhaat reseptit ja valmistusvinkit!

Ensimmäisiä varhaisperunoita odotetaan talven jälkeen kuin kesää konsanaan. Höyryävä peruna ja sipaisu voita… Täydellistä!

Varhaisperunat vai uudet perunat?

Varhaisperunat ovat kesän ensimmäisiä vauvaperunoita, jotka nostetaan kesken kasvukauden. Tarvitaan vain huolellinen harjaus ja keitetyt ohutkuoriset perunat voi pistää poskeensa kuorineen päivineen. Varhaisperunakausi on parhaimmillaan kesäkuussa.

Uudet perunat ovat virallisesti perunoita, jotka nostetaan syksyllä ja joilla täytetään perunavarastot talvea varten. Mutta puhekielessä uudet perunat ja varhaisperunat menevät vakassa suloisesti sekaisin.

Kokeile näitä!

Varhaisperunalajikkeet ovat kiinteitä ja soveltuvat parhaiten sellaisenaan keitettynä syötäviksi. Lajikkeita ovat mm.

  • Timo
  • Siikli
  • Arielle
  • Solist
  • Venla
  • Rikea
  • Carrera

Kesän tullen myös monissa K-ruokakaupoissa on tarjolla lähialueen viljelijoiden varhaisperunoita. Lue lisää aiheesta täältä.

Kylmään vai kiehuvaan veteen?

Varhaisperunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa, ja mielipiteitä oikeaan keittotapaan on yhtä monta kuin keittäjiä. Peruna sisältää entsyymiä, joka vahventaa solujen seinämiä. Entsyymi toimii parhaiten 50–60 asteessa, ja tuhoutuu yli 70 asteessa. Kylmään veteen lisättäessä entsyymi ehtii toimia kauemmin ja peruna kiinteytyy. Mikäli haluat pehmeitä uusia perunoita, lisää perunat kiehuvaan veteen.

Keitä varhaisperunat näin

Uuden sadon perunat ovat kesäruokaa parhaimmillaan. Näillä vinkeillä keität niin hyvät potut, että niistä puhutaan kylillä vielä ensi kesänäkin.

  • Valitse tasakokoisia uusia perunoita. Varaa perunoita noin 300 grammaa syöjää kohden.
  • Pese perunat kylmässä vedessä ja harjaa ne huolellisesti puhtaiksi.
  • Lisää perunat merisuolalla ja tillinvarsilla maustettuun veteen. Vettä tulee olla sen verran, että perunat peittyvät juuri ja juuri.
  • Keitä perunoita kannen alla noin 15–20 minuuttia, perunoiden koosta riippuen. 
  • Valuta keitinvesi pois.
  • Nosta kattila hetkeksi takaisin liedelle ylimääräisen kosteuden haihduttamiseksi tai vaihtoehtoisesti peitä perunakattila talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä ja nosta kansi päälle. Anna perunoiden kypsyä höyryssä loppuun.
  • Hienonna päälle tuoretta tilliä.
  • Nauti perunat sillin tai voinokareen kanssa, herkullista!

 

Lähde: Hopia, A. 2008. Kemiaa keittiössä.


Teksti: Kirsi Maijala

Kesän makuja varhaisperunasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue myös

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Perunareseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Keittoja perunasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Perunalaatikkoa

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Perunamuusia

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Muut perunaherkut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tarjoukset