Grillataan ribsejä

Suussa sulavat ribsit ovat pääosassa kun grilliviikonloppua vietetään Amerikan tyyliin. K-koekeittiö, HK:n Lihakoulu sekä K-supermarket Kaisaniemen lihamestari Ari Jokinen tarjoavat helpot vinkit ribsien valmistukseen grillissä sekä uunissa.

Ribsit valmistetaan pääasiassa naudan tai porsaan kylkipaloista. Naudan liha on voimakkaamman makuista ja kuivempaa, kun taas porsaan liha pehmeämpää ja rasvaisempaa.

Slow foodia grillistä

Ribsit ovat hyvä esimerkkki trendikkäästä slow foodista eli hitaasti kypsennetystä ruoasta. Kärsivällisyys on ribsien valmistuksessa valttia ja chillailu sallittua. Mehevän maukas lopputulos on vaivan arvoinen!

Suussa sulavat grilliribsit - näin onnistut

1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla.

2. Valmista marinadi ribseille, kokeile vaikkapa Cola-marinadia. Mittaa Coca-Cola, ketsuppi, chilikastike, etikka ja öljy kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää sokeri ja mausteet. Keitä muutama minuutti.

3. Mausta liha suolalla. Sivele pintaan noin 1/3 BBQ-kastikkeesta.

4. Kääri ribsit leivinpaperin ja folion sisään ja kypsennä 150 asteessa 2–3 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa helposti luista.

5. Grillaa lihan pinta rapeaksi kuumassa grillissä BBQ-kastikkeella valellen. Leikkaa liha paloiksi luiden välistä.

Ribs

Vältä sudenkuopat

Ribsien grillauksen suurin sudenkuoppa on lihan kuivahtaminen. Kuivumisen vältät helpolla niksillä:

- Onnistut helpoiten ja vältät lihan kuivumisen kun keität ribsejä ensin suolavedessä noin 40-60 minuuttia eli kunnes liha alkaa irrota luista. Vettä ei tarvita paljoa, vain sen verran, että ribsit juuri peittyvät. Tämän jälkeen mausta liha valitsemillasi kuivamausteilla tai grillimausteella, lihamestari Ari Jokinen kertoo.

Ribsien grillauksessa voi oikaista keittämällä ribsit jo grillijuhlia edeltävänä päivänä, vinkkaa HK:n LihakouluGrillaa tämän jälkeen ribseihin rapean ruskea pinta grillissä. Mausta ribsejä grillauksen aikana mauste- tai grillikastikkeella.

Ribsit uunissaRibsit

Ribsit voi valmistaa kätevästi myös uunin lämmössä.

- Paista ribsejä ensin miedolla lämmöllä, eli noin 125-150 asteessa. Puolentoista tunnin jälkeen laita uunin grillivastukset päälle ja jatka paistamista vielä noin 5–10 minuuttia. Myös uunissa valmistaessa kannattaa pitää huolta lihan kostutuksesta. Valele ribsejä grillikastikkeella paiston ajan, Jokinen kertoo.

PRO-vinkit

1) Ribsit ja muut luulliset lihapalat ovat maukasta grillattavaa ja trendikästä sormisyötävää. Liha on maukkainta luun lähellä. Luulliset lihat ovat slow foodia eli vaativat hieman kärsivällisyyttä. Ne kypsennetään matalassa lämpötilassa ja vaativat siksi enemmän aikaa kuin esimerkiksi grillipihvit. Luullisille lihoille toimii parhaiten pitkä esikypsennys matalassa lämmössä ja sen jälkeen nopea grillaus.

2) Esikypsennyksen voi tehdä keittämällä tai uunissa miedossa lämmössä. Mikäli lihan keittää, kannattaa liemi hyödyntää. Keitä liemi kasaan ja käytä sitä grillauskastikkeena. Jos kypsennät luulliset lihapalat alusta alkaen grillissä, käytä mietoa lämpöä tai grillaa lihat epäsuorasti.

3) Lihoja kannattaa valella grillauksen aikana grillauskastikkeella, jotta ne eivät kuivu.

Parhaat lisäkkeet ribseille

Perinteinen lisäke ribseille on amerikkalaistyylinen kaali-majoneesisalaatti, eli coleslaw tai perunasalaatti. Kesän lämmössä majoneesi ei välttämättä ole paras vaihtoehto, joten kannattaa kokeilla myös kaalisalaattia ilman majoneesia tai raikkaan tuoresalaatin yrteillä.

Ribsit grilliin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Näin onnistuu ribsien grillaus

Grilliherkut American style

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue lisää

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.