Kesän 2016 grillaustrendit

Tänä kesänä grillissä valmistuu koko ateria alkupaloista jälkiruokaan. Savustus, luulliset lihat ja kasvisten grillaus ovat hoteinta hottia, ja jos haet makuvivahteita Korean suunnalta, olet grillaustrendien aallonharjalla. Myös itse tehdyt marinadit ja kuivamausteseokset eli rubit sytyttävät tänä kesänä monet grillihifistelijät liekkeihin.

Mehevää sormisyötävää

Luulliset lihat tirisevät tänä kesänä grilleissä. Ne ovat edullisia, mutta fileiden vertaisia kesäherkkuja. Grillatessa luu sekä lihan luontaiset rasvat pitävät lihan mehevänä ja tuovat siihen makua.

Kun luullisen lihan esikypsentää uunissa miedossa lämmössä tai keittämällä, se säilyttää grillatessa mureutensa. Esikypsennyksen voi tehdä jo edellisenä iltana. Esikypsentäminen lyhentää myös grillausaikaa.

Jos esikeität lihat, ota keitinliemi talteen ja keitä siitä kastike, jota voit sivellä lihan pintaan grillauksen aikana. Käytä luullisten lihojen grillaamisessa epäsuoraa tapaa, jotta ne eivät pääse kuivahtamaan.


BBQ ribsit

Grilliin sopivat luulliset lihat

Ribsit eli possun kylkipalat ovat käteviä tarjottavia grillijuhliin, sillä ne voi syödä sormin.

Luullinen flatbone on porsaan ulko- ja sisäfileiden vierestä leikattu, lihaisa luurivi.  Myös siitä saa kätevää sormisyötää. 

Riblet on porsaan rintaluusta leikattu osa. 


Vinkki: Varaa luullista lihaa 300–500 grammaa ruokailijaa kohti.

Halloumi chorizovartaat

Savustus

Jo muutaman vuoden ajan savustus on ollut kasvava trendi grillauksessa. Savustaminen antaa ruoalle ainutlaatuisen aromin. Savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi. 

– Suomalaiset luonnonkalat kokonaisena ja fileinä kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Kesäisin ehdottomasti suosituin kala savustimeen on suomalainen kokonainen kirjolohi, kertoo tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson Keskon päivittäistavarakaupasta.

Nyt savustetaan kalan lisäksi juustoja, kasviksia ja lihaa. Savustukseen sopivat samat lihat kuin muuhunkin grillaukseen, ja kasvikset saavat savustuksesta uutta ytyä. Savustettu kukkakaalitahna sopii leivän levitteeksi sekä grilliruokien lisäkkeeksi.

Kokeile esimerkiksi savustaa kokonainen kana, tuloksena todella mehevä herkku!

savustettu kana

Savustuslastut ovat oikotie savun makuun. Lastut voi laittaa hiiligrillissä suoraan grilliritilälle. Kaasugrillissä ne asetetaan suoraan täysille teholle säädettyjen polttimien ylle.

Savustuspalat ovat käteviä silloin, kun ruoka vaatii pidemmän kypsennyksen tai jos järjestät grillijuhlat ja grilli on kuumana koko illan.

Savustuslaatikko on hyvä ratkaisu silloin, kun tykästyt savun makuun enemmän. Laatikko täytetään savustuslastuilla ja nostetaan grilliin. Laatikko on helppo nostaa grillistä, kun ruoka on saanut mielestäsi tarpeeksi savua.

Sähkösavustinta tulee käyttää palamattomalla alustalla. Pienen kokonsa ansiosta se on myös helppo ottaa mökille mukaan.

Kasvisten grillaaminen

Kasvikset keventävät grilliateriaa, ja grillissä valmistettuna niiden makuun saa vaihtelua. Tänä kesänä ritilöillä paistuvat maissin ja uusien perunoiden lisäksi kurkku, pikkusalaatitkesäkurpitsa ja kaalilohkot. Myös kukkakaali on grillattuna herkullista. Testaa esimerkiksi kukkakaalipihvejä. Kokeile myös parsaa, herkkusieniä tai tofua grillissä.

Tänä kesänä grillissä valmistuvat myös erilaiset hedelmät. Grillattu ananas toimii hyvin aterian lisukkeena, mutta myös jälkiruokana. Kokeile tänä kesänä myös nektariinia grillissä. Kesän takuuvarma jälkiruoka on grillattu banaani.

Pekoni

Pekoniin käärityt, sinihomejuustolla täytetyt herkkusienet ovat jo tuttu kesäklassikko. Tänä kesänä pekoniin kääritään niin grillijuusto, makkarat kuin kanatkin. Rasvainen pekoni pitää herkästi kuivuvan lihan grillissä mehevänä. 

Korea grillaus

Trendikäs Korea

Tänä kesänä grilliruoissa maistuu Korea. BBQ on kiinteä osa korealaista keittiötä. Korealaisissa ravintoloissa pöytävarauksiin kuuluu pikkugrilli, jolla ruokailijat grillaavat itse lihansa.

Kotioloissa korealaisen vivahteen grilliruokiin saa, kun käyttää marinadeissa gochujang-chilitahnaa.

Kimchi eli hapatettu ja maustettu kiinankaali sopii myös grilliruokien kylkeen. Koreassa kimchiä tarjoillaan lähes jokaisella aterialla. Kimchiin tuo tulisuutta trendikäs chili.

Rubit eli kuivamausseokset

Rub eli kuivamausteseos hienonnetaan morttelissa ja hierotaan kypsennettävän lihan, kalan, kanan tai kasvisten pintaan. Jos maustat grillattavat ennen kypsennystä, ne pysyvät mehevämpinä. Voit maustaa grillattavat myös kypsennyksen jälkeen.

Monikäyttöiset mausteseokset sopivat kastikkeiden ja maustevoiden maustamiseen. Ne muuntuvat myös marinadeiksi, kun sekoitat niitä öljyn joukkoon.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.