Näin savustat

Savustaminen on paitsi tämän kesän trendijuttu, myös perheen yhteistä kesäruoanlaittoa parhaimmillaan! Savustaminen antaa ruoalle ainutlaatuisen aromin. Nyt savustetaan kalan lisäksi juustoja, kasviksia ja lihaa.

Mitä voi savustaa?

Savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi. Yhtä hyvin voit kuitenkin savustaa vaikkapa kokonaisen broilerin, naudan- tai lampaanpaistin, sekä porsaankyljyksen. Myös kasvikset saavat savustuksesta uutta ytyä - kokeile vaikka savustettuja paprikoita tai tuo ruokaan meksikolainen vivahde savustamalla chilipippureita.

Mikä puu, mikä maku 

Savustukseen käy melkein mikä tahansa puulaji. Puun pitää olla kuitenkin kuivaa, se ei saa olla käsiteltyä eikä pihkaista.

Omena
Makea, kompakti ja hedelmäinen: sopii kalan, kanan ja sianlihan savustamiseen.

Kirsikka
Mieto, makeahko, hedelmäinen: sopii kalan, kanan ja sianlihan savustamiseen.

Leppä
Puun aromi. Sopii kaikenlaiseen savustamiseen. Esimerkiksi liha, kala, kasvis ja äyriäiset.

Hikkori
Terävä, vahva, pekonimainen antaa runsaan savun maun. Käytä varovasti. Sopii sian, siipikarjan, riistan ja naudanlihan savustamiseen.

Mesquito
Savuinen ja pekonimainen, makeampi kuin hikkori. Sopii esimerkiksi kalan, punaisen lihan ja riistan kanssa.

Savustuspussi

Monipuolinen, nopea ja helppo tapa savustaa. Toimii  kaupunkioloissakin, sillä savustuspussin voi laittaa grillin lisäksi myös uuniin tai vaikkapa takkaan. Savun haju ei juurikaan leviä pussin ulkopuolelle. Savustuspussissa savustuvat kala, liha, kana ja kasvikset.

Savustuspussi on foliopussi, jonka pohjalla on savustukseen soveltuvaa leppälastua tai esimerkiksi hickory-lastua. Leppälastut antavat ruoalle perinteisen suomalaisen, hieman miedomman savun maun. Hikkoripuun lastuista muodostuu ruokaan amerikkalaiselle savustamiselle ominainen BBQ-maku.

Esilämmitä grilli tai uuni kuumaksi ennen savustuspussin sinne asettamista. Kun savustat hiili- tai kaasugrillissä, varmista, että grillissä ei ole enää liekkejä. Savustuspussi ei sovellu avotulelle, joten se on aina asetettava ritilän päälle. Puolen kilon savustettava valmistuu savustuspussissa noin 40 minuutissa, riippuen siitä savustatko kalaa, lihaa vai kasviksia.

Savustuspönttö

Kalan savustajan paras ystävä on savustuspönttö tai savustuslaatikko. Savustuspönttöjä on perinteisesti rakennettu itse. Jos et halua rakentaa itse savustuspönttöäsi, helpoin tapa on hankkia esimerkiksi savustuslaatikko, joka kokonsa ansioista sopii useimpiin kaasugrilleihin ja toimii myös avotulella.

Laita laatikon pohjalle leppälastua sekä halutessasi hieman katajaa antamaan makua. Koska savustaminen ei anna kalalle väriä, voit lisätä lastujen päälle muutaman sokeripalasen. Aseta savustettavat kalat laatikon sisällä olevalle ritilälle, laita kansi päälle ja lukitse se. Varmista, että käytät matalaa liekkiä, et roihua. Puoli kiloa kalaa valmistuu noin 20 minuutissa.

Sähkösavustin

Sähköllä toimiva savustuspönttö, eli sähkösavustin, ei juurikaan päästä savua. Laite palvelee myös uunina, kun jätät savustamiseen tarkoitetut lastut pois. Sähkösavustimessa savustat mitä tahansa, kalaa, lihaa tai kasviksia.

Savustimen vastusten yläpuolelta löytyy purupelti. Ripottele sille leppäpurua, ja jos kaipaat savustettavaan ruokaan väriä, lisää purujen päälle muutama pala sokeria. Aseta kala tai liha ritilälle. Sulje kansi ja aseta pistoke maadoitettuun pistorasiaan. Savustusaika kalalle on määrästä ja koosta riippuen 20-60 minuuttia. Kun nahka, selkäevä ja ruodot irtoavat helposti, kala on kypsää.

Kokeile myös näitä savustettuja herkkuja

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Savukala hurmaa kesäpöydässä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Savusta kana kokonaisena

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tänä kesänä savustetaan juustoa

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Joko olet kokeillut savustamista?

Näin savustat grillissä