Kinkun paisto

Helpoilla ohjeillamme ja resepteillämme joulukinkun paistaminen, sulattaminen ja kuorruttaminen onnistuvat varmasti. Pian on jo joulu!

Oivat vinkit kinkun paistamiseen voit katsoa myös kätevästi Aki Wahlmanin videolta!

Pieni vai iso joulukinkku?

Joulukinkku paistetaan samojen periaatteiden mukaan oli kyse sitten isosta tai pienestä kinkusta tai vain kinkun palasta. Luuton kinkku on helppo viipaloida ja se säilyttää kauniin muotonsa pöydässä viimeiseen viipaleeseen. Helpoin kypsennystapa on paistaa kinkku miedossa lämmössä lihalämpömittarin avulla.

Kinkun sulatus

On tärkeää, että kinkku on ennen kypsentämistä hyvin sulanut ja sisältä sopivan lämmin. Siksi mehevän kinkun valmistus alkaa sulattamisesta.

Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti viileässä. Aikaa kuluu 1-3 vuorokautta kinkun koon ja sisälämpötilan mukaan. Sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. Testaa samalla paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98-100 astetta.

Kinkun paisto

Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Lisää pannulle paiston aikana sen verran vettä, että tippuva rasva ei kuivu pannuun.

Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle ja mielellään sivusta, jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta. Mittarin kärki ei myöskään saa koskettaa luuta.

Kypsennä kinkku 125 asteen lämmössä, kunnes lihalämpömittari osoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu 60-80 minuuttia kiloa kohden. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.

Kinkun kuorrutus

Anna kinkun jäähtyä paiston jälkeen hiukan. Poista mahdollinen verkko ja nahka kinkun päältä.

Jos teet perinteisen sinappi-korppukinkun, sivele pinta sinapilla ja siivilöi pinnalle ohut kerros korppujauhoja. Pintaan voit pistellä koristeeksi myös kokonaisia neilikoita. Kokeile myös konjakki-sinappikuorrutettua joulukinkkua, ruiskuorrutettua joulukinkkua, piparikuorrutettua joulukinkkua, aprikoosikuorrutettua joulukinkkua, pähkinäkuorrutettua joulukinkkua ja pinjansiemenkuorrutettua joulukinkkua. Kuorruta kinkkua 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin.

Halutessasi voit koristella kinkun silkkipaperi- tai alumiinifolioröyhelöllä. Kinkkutikkuun pannaan yleensä koristeeksi hedelmiä, esimerkiksi sitruksia, omenoita ja luumuja. Kinkun lisäkkeeksi sopivat keitetyt luumut, säilykehedelmät, viinirypäleet, omenat, herneet, parsa- tai ruusukaalit. Tutustu myös muihin joulupöydän herkkuihin: Onko suosikkisi joululaatikot, joulun kalapöytä vai joululeivonnaiset?

Joulu

Kinkku on joulupöydän kruunu

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.
Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tarjoukset