Joulutortun uudet muodot

Hurmaa jouluvieraasi perinteisten joulutorttujen sijaan uusilla muodoilla ja täytteillä. Luumumarmeladi vaihtuu päärynään, ja tähden sakarat taipuvat jouluruusun muotoon. 

Taikinan valinta

Voi-, lehti- ja torttutaikinat sopivat erinomaisesti sekä suolaisten että makeiden joulutorttujen valmistukseen. Voitaikina on leivottu oikealla voilla, kun taas torttu- ja lehtitaikinoissa on käytetty margariinia. Torttutaikina on sesonkituote, ja sitä myydään vain joulun aikaan. Kaikki taikinat löytyvät kaupan pakastealtaasta.

Voit myös valmistaa taikinan itse. Voitaikinan valmistus vaatii aikaa ja vaivaa, sillä se kaaviloidaan ja taitellaan useita kertoja. Sen sijaan rahkavoitaikinan sekä suolaisiin torttuihin sopivan rukiisen rahkavoitaikinan valmistaminen on helpompaa.

Monet taittelutavat

Tähti: Leikkaa neliönmuotoisen taikinanpalan kulmista viillot keskustaa kohti. Taita joka toinen sakara keskelle ja purista keskelle taitetut sakarat huolella yhteen. Lusikoi täyte tortun keskelle.

torttu

Nyytti: Laita neliönmuotoisen tortun keskelle täyte. Nosta reunat ylös ja nipistä yhteen siten, että täyte jää piiloon.

Puolikuu

Joulutortun uudet muodot Paina pyöreällä muotilla taikinasta ympyrä. Lusikoi täyte ympyrän toiselle reunalle ja taita taikinan toinen puoli täytteen yli. Nipistele reunat huolella, jotta torttu pysyy kiinni paiston aikana.

Jouluruusu

ruusuLeikkaa neliönmuotoisen taikinapalan nurkkiin reunojen suuntaiset viillot. Nosta uloimmat kulmat keskelle ja paina tiukasti kiinni. Lusikoi täyte tortun keskelle.

Enkeli

enkeliLeikkaa neliönmuotoisen taikinapalan kulmista viillot keskustaa kohti. Pane täyte tortun keskustaan. Taita kaksi ylintä kulmaa keskustaan enkelin pääksi. Jätä seuraavat kulmat molemmin puolin taittamatta, jotta enkelille saadaan siivet. Taita siitä seuraavat kulmat keskustaan enkelin käsiksi. Loput sakarat muodostavat enkelin hameen.

Kiekko

kiekkoLevitä suorakaiteen muotoisen taikinapalan päälle täytettä tasaisesti. Rullaa taikina rullaksi ja leikkaa taikinarulla noin kolmen senttimetrin paksuisiksi kiekoiksi.

Makeat täytteet

Perinteisen luumumarmeladin sijaan kannattaa kokeilla myös muita hilloja ja marmeladeja joulutorttujen täytteeksi. Torttuihin sopivia makuja ovat esimerkiksi omena, vadelma, aprikoosi, appelsiini ja mustaherukka. Muistathan kuitenkin tarkistaa, että hillot ja marmeladit ovat paistonkestäviä.

Valmiita marmeladeja ja hilloja voi muunnella mieleisikseen. Kokeile sekoittaa marmeladin joukkoon erilaisia hienonnettuja kuivahedelmiä ja pähkinöitä. Marmeladin voi myös maustaa kanelilla, piparkakkumausteella tai kardemummalla. Lisäksi marmeladin joukkoon voi sekoittaa pienen tilkan portviiniä, mantelilikööriä tai vaikkapa konjakkia.

Todellinen makusinfonia syntyy yhdistämällä useampaa täytettä samaan torttuun. Appelsiinituorejuusto ja luumumarmeladi ovat loistava esimerkki kahden täytteen liitosta.

Säilykehedelmät ovat myös oiva täyte torttuihin. Täytä tortut esimerkiksi päärynöillä ja mantelirouheella tai päärynöillä ja mantelimassalla.

Suolaiset täytteet

Perinteistä poiketen tortuista voi ja kannattaa tehdä suolaisia versioita. Helppoa ja herkullista saa esimerkiksi kylmäsavulohi-tuorejuusto- ja kinkku-tuorejuustotäytteiden avulla. Tuorejuustotäytteet voidaan lisätä torttuihin joko ennen paistoa tai paiston jälkeen.

Jouluun sopivat myös poropasteijat, jauhelihakiekot ja ranskalaiset omena-vuohenjuustopalat.

Sinihomejuusto sopii myös torttuihin. Usein se kuitenkin kaipaa rinnalleen hieman makeutta, kuten omenamarmeladia. Testaa myös hedelmäiset juustoruudut.

 

Kaikki joulutortuista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Kahvipöydän herkut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Pirkka-tuotteilla täytettä torttuihin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.