Malkamaanantaista sukkasunnuntaihin – mitä hiljaisen viikon nimet tarkoittavat?

Palmusunnuntaista alkavan pääsiäisviikon päiviä kuulee usein kutsuttavan erikoisilla nimityksillä. Mitä vanhan kansan hiljaisen viikon päiville antamat nimet tarkoittavat?

Nimet vanhan kansan askareista

Pääsiäisviikkoa eli hiljaista viikkoa säätelivät ennen vanhaan monet tavat. Silloin ei esimerkiksi saanut juhlia tai tehdä liikaa töitä. Pääsiäisviikon päiville annetut nimitykset juontavat juurensa vanhan kansan askareista, mutta niihin liittyy myös paljon taikauskoa.

Alkuviikolla ahkeroitiin

Hiljaisen viikon maanantaita oli tapana kutsua malkamaanantaiksi. Nimitys tulee siitä, että alkuviikosta piti kaataa ja kerätä polttopuita. Malka on vanha nimitys olkikaton tukihirsille. Tikkutiistaina puista vuoltiin sytykkeitä, sillä vanhan uskomuksen mukaan tuona päivänä vuollut sytykkeet olivat hyvällä onnella varustettuja. Niitä aseteltiin myös hirsiseinien väleihin karkottamaan pahoja henkiä ja tuomaan onnea.

Kellokeskiviikkona navetassa talvehtineelle karjalle laitettiin kellot takaisin kaulaan. Kellot kaulassa lehmät saivat laiduntaa ulkona ja niiden olinpaikka kuului tupaan asti. Kansankertomuksissa kiira oli pihapiirissä vaikuttava paha olento, joka karkotettiin kiirastorstaina. Karkotus onnistui kiertämällä talo ja pihamaat kolisevan romun ja savuavan terva-astian kanssa. Kiiras viittaa myös puhdistautumiseen ja ripittäytymiseen.

Loppuviikosta rentouduttiin

Pitkäperjantain aikana on tarkoitus hiljentyä pääsiäispyhien viettoon. Nimellä on myös hyvin uskonnollinen kaiku, jossa päivän pituuteen liittyy sen surullinen luonne. Lankalauantai puolestaan on saanut nimensä talven aikana kehrättyjen lankojen pesemisestä ja värjäyksestä. Hiljaisen viikon päättävänä sukkasunnuntaina langat kudottiin vaatteiksi.
Sukkasunnuntain nimityksen uskotaan tulevan myös ”sukkasillaan” eli hiljaa olemisesta. Uudempien versioiden mukaan sukkasunnuntaina kuitenkin juhlitaan niin, että sukatkin lähtevät jaloista.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.