Täydellisten blinien salaisuus

Kohotetusta taikinasta paistettavat blinit kuuluvat venäläisen keittiön kuuluisimpiin ruokalajeihin. Täydelliset blinit syntyvät kotikeittiössä muutaman niksin avulla.

Valmista taikina vaikka etukäteen

Blinitaikina kohotetaan hiivalla, perinteisesti useaan otteeseen. Näin blinit saavat niille tyypillisen happaman maun. Vaahdotetut valkuaiset ja olut kuohkeuttavat taikinan. Nesteenä voi käyttää vettä, maitoa, tai piimää.

Blinejä on perinteisesti valmistettu vehnä-, tattari-, hirssi- ja ruisjauhosta sekä niiden erilaisista sekoituksista. Nykyään blinien teossa suositaan vehnä- ja tattarijauhoja.

Taikina säilyy tarvittaessa jääkaapissa pari vuorokautta. Lisää keltuainen, suola ja valkuaisvaahto vasta juuri ennen paistamista.

Blinien paistamisen niksit

Blinit voi paistaa kätevästi uunissa blinipannukakun muodossa, mutta yleisin tapa on pannulla paistaminen ja silloin kannattaa valita paras mahdollinen paistinpannu.

Pannu
Perinteinen blinipannu on yleensä valurautapannu, jonka tasainen lämpö takaa hyvän paistotuloksen. Kotikeittiössä voi paistamisessa kokeilla myös vohvelirautaa, jolloin blineihin saa helposti rapean pinnan.

Voita ja kärsivällisyyttä
Paista blinit miedolla lämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä. Rapean blinin salaisuus: kirkastettua voi- ta lisätään pannulle vähitellen paistamisen lomassa ja bliniä käännetään useita kertoja.

Kirkastettu voi
Voin kirkastaminen tarkoittaa voin heraproteiinin poistamista. Kirkastettu voi kestää tavallista voita korkeamman paistolämpötilan. Kääntämisen jälkeen blinin pinnalle valutetaan vielä hieman kirkasta voisulaa, joka muiden täytteiden ohella tuo blineihin niille ominaisen maun. Blineistä voi paistaa mielensä mukaan ohuita tai paksuja – edes venäläiset eivät ole päässeet asiasta yksimielisyyteen.

Täytteet kruunaavat bliniaterian

Bliniaterian kruunaavat monipuoliset täytteet. Perinteisiä täytteitä ovat mäti, smetana, suolakurkku ja sipuli, mutta täytteiksi sopivat erinomaisesti myös vaikkapa hapankaali tai sienisalaatti. Aterian viimeiset blinit tarjoillaan yleensä makean täytteen, kuten hillon ja smetanan kera.

Blinien pitkät perinteet

Blinit ovat kuuluneet slaavien pöytään jo 500-luvulta lähtien. Ohukaisten tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta kristinuskon saapumisen jälkeen blinit on yhdistetty erityisesti laskiaiseen, jolloin niillä herkutellaan viimeisen kerran ennen pääsiäistä edeltävää suurta paastoa.

Laskiaisena blinit leivottiin hiivalla kohotetusta taikinasta uunissa pannulla paistamisen sijaan, minkä vuoksi blinien tekoa kutsutaan Venäjällä edelleen blinien leipomiseksi, vaikka ne pannulla nykyään paistetaankin.

Blineillä on venäläisessä keittiössä erityinen asema, ja niiden valmistaminen onkin arvostettu taitolaji. Parhaat blinit syntyvät usein babushkan – isoäidin – keittiössä, mutta oikeanlaisen pannun, kirkastetun voin ja harjoituksen avulla kenestä tahansa kouliutuu ehta blinimestari.

Herkulliset blinit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Kumman täytteen valitset?

Katso myös ihanat vohvelit ja täytteet

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue lisää venäläisestä ruoasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tarjoukset