Upea kattaus: asettele astiat ja aterimet näin

Ihana ateria muuttuu vielä houkuttelevammaksi, kun kattaus viimeistellään ajatuksella. Nappaa tästä kattausetiketti ja tyylikkäät ideat!

Arkiruokaa pikku twistillä

Arjen peruskattauksessa ruokapöytä voi olla täysin liinaton tai liina aivan millainen vain. Rennossa kattauksessa pöytäliina saa olla hieman ryppyinenkin.

Ilmeikäs paperiarkki, vanhat kirjanlehdet tai kaunis sanomalehti tuovat persoonallista vaihtelua pöytään. Voit sijoittaa arkit tai lehdet pöydän keskiosaan markkeeraamaan kaitaliinaa tai lautasten alle tabletin tapaan. Varmista kuitenkin, ettei värillinen paperi värjää pysyvästi pöytää, mikäli se kostuu.

Arkikattauksessa lautasliina voi olla myös paperinen, juhlavassa mieluiten kankainen. Lautasliinat saavat juhlissa olla tarjolla vapaasti: lautasen alla tai päällä, aterimien alla, lasin sisällä tai koristeellisesti pöydän päälle taiteltuna, jolloin se on myös somiste.

Kata astiat ja aterimet ruokalajien tahtiin

Kata astiat ja aterimet pöytään siinä järjestyksessä kuin eri ruokalajit syödään. Aterian syöminen aloitetaan siis uloimmilla ruokailuvälineillä. Jos ateriaan kuuluu alkukeitto, pää- ja jälkiruoka, asettele päällimmäiseksi alkukeittolautanen ja sen alle ruokalautanen. Käytä katelautasta koristeena ruokalautasen alla, ja poista se pöydästä ennen jälkiruuan tarjoilemista.

Laita leipälautanen ruokalautasen vasempaan yläkulmaan. Aseta vastakkain istuvien lautaset samaan linjaan.

Aseta alkukeittolusikka lautasen oikealle puolelle. Pääruoka-aterimet tulevat lautasen viereen: Veitsi keittolusikan viereen, sahareuna kohti lautasta. Sijoita haarukka lautasen vasemmalle puolelle, piikit ylöspäin. Laita jälkiruokalusikka lautasen yläpuolelle, lusikkapesät aina ylöspäin. Vesilasi seisoo aina lasirivistön oikeassa reunassa vasemmalle puolellaan viinilasi.

Kattaus nostaa tunnelmaa

Ruokapöydän harkittu visuaalinen kokonaisilme ilahduttaa myös arkiaterialla, ja se yllättää ja nostaa tunnelmaa. Kattauksen viimeistelyn voi tehdä nopeasti kotoa löytyvillä ja ilmaisilla materiaaleilla. Itse ruoka tai ruokailuun liittyvä teema voivat määrittää kattauksen somistelua ja väritystä.

Kuvan kattauksessa pöydän somisteet haettiin luonnosta, ja vain muutama kukinto on aarre kukkakaupasta. Kävyt, havunoksat ja lehdet maalattiin huurteisiksi askartelumaalilla. Lumimarjan valkomarjaiset oksat ja valkoiset kukat jatkavat kattauksen valkoista teemaa.

Käytä vapaamuotoisissa kattauksissa vapaasti mielikuvitusta, jolloin lopputulos on taatusti persoonallinen. Kaikkia ideoita ja värejä ei kuitenkaan kannata käyttää yhdessä kattauksessa, sillä tyylikkyys tarkoittaa ideoiden osalta monesti karsintaa. Valitse astiat, tekstiilit, kukat, kynttilät ja muut somisteet sointumaan keskenään. Jos käytät kukkia tai muita korkeita koristeita, ne eivät saa peittää vastapäätä istuvien kasvoja.

Käytä somisteina vaikka näitä:

  • lehdet
  • oksat
  • havut
  • varvut
  • luonnonkukat
  • kivet
  • marjat
  • heinät
  • pienet viherkasvit
  • hedelmät
  • kasvikset
  • kynttilät
  • valokuvat
  • koriste-esineet
  • joulukoristeet

Teksti: Elina Vikman Kuva: Hanna Linnakko

Meillä juhlitaan

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.