Näin juustokakku onnistuu!

Juustokakku on monen suosikkiherkku – täyteläinen juustotäyte ja rapea keksipohja ovat täydellinen yhdistelmä.

Juustokakkujen ABC

Juustokakut ovat näyttäviä ja herkullisia tarjottavia, jotka sopivat moneen tilanteeseen. Täytteenä kakuissa on useimmiten tuorejuusto, kerma ja joskus myös rahka. Rahka luokitellaan tuorejuustoksi, joten siksi rahkaisia juustokakkujakin voi kutsua juustokakuksi.   Täysrasvaiset tuotteet antavat kakulle täyteläisen suutuntuman. Täytteen joukkoon voi lisätä lähes mitä tahansa makua antamaan: suklaata, marjoja tai mausteita.

Juustokakut jaotellaan kahteen kategoriaan: hyydytettyihin juustokakkuihin ja uunissa paistettaviin juustokakkuihin.

Paistettu juustokakku

Paistettu juustokakku on perinteinen, muhkea amerikkalainen juustokakku. Kakun pohjana voi käyttää murotaikinaa tai keksimuru-voiseosta. Runsaan täytteen pääraaka-aineet ovat tuorejuusto, rahka, kerma ja kananmunat, joka maustetaan kevyesti sitruunalla.

Täytteeseen voi lisätä esimerkiksi marjoja mustikkamarmoroidun juustokakun tapaan tai kakun kanssa voi tarjota tuoreista tai pakastetuista kotimaisista marjoista tehtyä kastiketta.

Juustokakku paistetaan melko matalassa lämpötilassa, jolloin kakun rakenne säilyy hyvänä ja sileänä.

Paistettu juustokakku repeää usein pinnalta jäähtyessään. Repeämistä voi yrittää estää jäähdyttämällä kakkua uunin jälkilämmössä sen aikaa, ettei vuoka tunnu enää kuumalta. Irrota kakun reunat vuoan reunoista varovasti veitsellä, mutta jätä kakku vuokaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin.

Hyydytetty juustokakku

Hyydytetty juustokakku on helppo valmistaa uunittomissakin olosuhteissa, sillä se valmistetaan nimenmukaisesti liivatteella hyydyttämällä. Anna liivateliemen jäähtyä hetki ennen tuorejuustomassaan lisäämistä, jotta massa ei juoksetu lämpötilavaihtelusta. Jos liivateliemi ehtii jähmettyä liikaa, sen voi kuumentaa uudestaan.  

Hyydytetty juustokakku sopii hyvin myös kananmunatonta ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville kun keksipohjan valmistaa gluteenittomista kekseistä.

Kätevä idea on hyydyttää juustokakut suoraan tarjoiluastioihin, vaikkapa suloisiin pikkupurkeihin.

Juustokakun pohjan perusta

Paistetussa juustokakussa pohjana käytetään murotaikinaa tai keksimuru-voiseosta. Hyydytetyissä kakuissa pohja valmistetaan useimmiten keksimuru-voiseoksesta. Keksit saa näppärästi murskattua ilman monitoimikonetta laittamalla ne vahvaan muovipussiin ja ajelemalla kaulimella niiden päältä. Uutuutena kaupoista löytyy nyt myös valmista keksimurua.

Korvaa osa pohjan keksimurusta:
• myslillä tai granolalla
• kaurahiutaleilla kuten kaura-juustokakussa
• pähkinärouheella

Lisää pohjaan makua:
• kahvijuomalla
• kaakaojauheella
• kanelilla tai kardemummalla

Suolaiset juustokakut

Juustokakun voi tehdä myös suolaisena ja korvata sillä voileipäkakun juhlapöydässä. Perinteisen juustokakun suolainen versio valmistetaan vuohenjuustosta. Hyydytettyjen kakkujen täytteeseen sopivat niin lohi, katkaravut kuin broilerikin.

 

Teksti: Kirsi Maijala

Juustokakut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.