Ruokahävikki hallintaan ruoan valmistuksessa

Kuluttajaliitto on listannut tapoja, joilla ruokahävikkiä voi vähentää ruokaa valmistettaessa.

1. Kehitä itsellesi vähitellen, yksi kerrallaan, hyviä rutiineja vanhentuvien raaka-aineiden ja tähteiden hyödyntämisessä. Vähitellen ne jäävät tavaksi!

2. Kuivat leivänkannikat murentuvat nopeasti korppujauhoiksi tehosekoittimessa ja säilyvät tiiviisti suljetussa pussissa kuiva-ainekaapissa.

3. Tähteeksi jäänyt riisi kannattaa käyttää kiinalaiseen paistettuun riisiin ja ylimääräisestä kaurapuurosta saa mehevää kauraleipää.

4. Netistä löytyy valtavasti hyviä ideoita ja ohjeita ruokatähteiden muokkaamiseen uuteen uskoon. Katso esimerkiksi Facebookista Hävikistä herkuksi -sivu, jossa ruokabloggaajat jakavat maistuvimmat reseptinsä ruokahävikin vähentämiseksi: https://www.facebook.com/havikistaherkuksi

5. Elvytä jo hieman nuupahtaneet juurekset ja kasvikset kuten porkkana, yrtit ja salaatit liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä.

6. Nahistunutkin juures on täysin käyttökelpoinen esimerkiksi kasvissosekeitossa. Keiton sekaan voi samalla kaapia tuorejuustopurkin loput tai viimeisen kermatilkan.

7. Hyviä tähderuokaideoita löytyy Helsingin seudun ympäristöpalveluiden sivuilta: http://www.hsy.fi/fiksu/arjessa/ruoka/Sivut/riperuokia.aspx

8. Juustonkannikat jäävät helposti jääkaapin hyllyille pyörimään. Pienestäkin palasta saa kuitenkin yllättävän paljon raastetta, jonka voi hyödyntää esimerkiksi lämpimien voileipien kuorrutuksessa.

9. Tiesitkö, että parmesaanijuuston kova kuoripala irrottaa pastakastikkeisiin ja pitkään haudutettuihin patoihin paljon täyteläistä makua, umamia. Anna juustonkannikan vaikuttaa koko hauduttamisen ajan ruoan seassa, ja nappaa pala pois juuri ennen tarjoilua. Eron huomaa kyllä maussa!

10. Pyri hyödyntämään jokainen hankkimasi elintarvike ruoanlaitossa kokonaisuudessaan ennen kuin se hukkuu ruokakaappiin muiden ruokapakkausten joukkoon.

11. Voit vähentää hävikkiä jo etukäteen mitoittamalla esimerkiksi riisin ja pastan määrän tarkasti ruokailijoiden määrän mukaan. Varaa esimerkiksi 75 g keittämätöntä pastaa ja 50 g keittämätöntä riisiä per syöjä.

12. Ole luova ja kokeile rohkeasti! Tähteeksi jääneestä perunamuusista saa kenties herkullisempaa rieskaa kuin perusreseptillä.

13. Vanhentumassa olevat maitotuotteet kannattaa käyttää ruokiin, joissa tuotteet kuumennetaan valmistuksen aikana, kuten esimerkiksi laatikoihin ja kiusauksiin.

14. Ilostuta lähipiiriäsi upottamalla vanhentuvan maidon lettutaikinaan ja järjestämällä lettukestit.

15. Ylikypsät hedelmät ja jääkaappiin unohtuneet mehutilkat sopivat smoothiehin, pirtelöihin, kiisseleihin ja hedelmäsoseisiin.

16. Pidennä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöikää säilömällä tai hilloamalla ne.

17. Ylikypsistä banaaneista kannattaa tehdä mehevää banaanikakkua. Mitä tummempi pinta hedelmässä, sitä makeampi kakku!

18. Vanhentumassa oleva kerma muuntuu tavallista kuohkeammaksi kahvikakuksi. Noudata muutoin lempimaustekakkusi ohjetta, mutta korvaa neste samasta määrästä vaahdotetulla kermalla. Viimeisestä viipaleesta tulee tappelu!

19. Ylijääneet keitetyt perunat ovat seuraavana päivänä kuin uudenveroisia, kun paistat ne rapeiksi pannulla. Niistä syntyy myös maukas espanjalainen munakas tai perunasalaatti.

20. Banaanipannukakut ovat varma hitti, ja niillä onkin ihana aloittaa viikonloppu. Soseuta ylikypsä banaani yhden kananmunan kanssa sekaisin ja paista tahnasta voissa miedolla lämmöllä paksuja amerikkalaistyylisiä pannukakkuja.

21. Ylikypsistä banaaneista saa myös herkullista ”jäätelöä”. Laita pakastetut banaanilohkot jäisinä tehosekoittimeen. Lisää joukkoon makusi mukaan muita hedelmälohkoja, marjoja tai vaikkapa maapähkinäsuklaavoita. Pyöritä ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa ja herkku on hetkessä valmis. Nauti mielesi mukaan joko heti pehmismäisenä tai anna jäätelön kovettua hetki pakastimessa.

22. Oletko tullut ajatelleeksi, että viemäriin kaadettu valmis kahvi ja tee muodostavat ison osan ruokahävikistä?

23. Raasta tähteeksi jääneet yksinäiset keitetyt perunat mehevöittämään lihapullataikinaa.

24. Pitsa on takuuvarma keino hyödyntää ylimääräiset elintarvikkeesi. On jääkaapissasi sitten vanhenemassa olevia kasviksia, lihaa, kalaa tai juustoa, saat oivan tekosyyn herkutella pitsalla.

25. Tee kerralla selvää nahistuvista juureksista ja keitä iso sosekeitto. Pakasta se annoksina ja sinulla on pakkasessa reservi pikaruokaa.

26. Pelasta jääkaappiin helposti unohtuvat kastikkeiden ja maustetahnojen tähteet pienissä pusseissa tai jääpalamuoteissa pakastimeen. Niistä saa tulevia aterioita varten herkullisia kastikepohjia.

Lue myös

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.