Kotiseudun leipää

Haminalaisesta K-supermarket Kanuunasta saa todellista lähiruokaa. Saman kadun varrella sijaitsevasta Aitolahden leipomosta toimitetaan kauppaan lämpimäisiä, jotka on leivottu Kymenlaakson viljasta. Asiakkaat arvostavat tuttuja makuja.


Kun muu kaupunki käy yöpuulle, Aitolahden leipomossa Sibeliuksenkadulla alkaa aikamoinen sinfonia. Jauhot pöllyävät kun taikinoita sekoitetaan, kohotetaan, kaulitaan ja käännetään. Ruisleivän taikinajuuri saa tekeytyä teräskulhossa. Kun juuri kuplii voimakkaasti, pataan lisätään loput ainekset. Leivät leivotaan aamuyöllä neljän ja kuuden välillä. Taikinajuurta jätetään kulhoon jälleen seuraavan yön leivontaa varten.

-Ruisleipämme taikinajuuren toi leipomon perustanut isoisäni aikanaan mukanaan Virroilta, markkinointipäällikkö Jarkko Aitolahti kertoo.

Leipuri

Jarkon isoisä Lauri Aitolahti perusti leipomon vuonna 1948. Jarkon isä veljineen otti seuraavaksi ohjat käsiinsä. Nyt yritystä pyörittää jo kolmas sukupolvi, Jarkko Aitolahti yhdessä serkkunsa Janne Aitolahden kanssa. Jarkon 73-vuotias isäkin häärää edelleen taikinapatojen äärellä.

–Leipomomme pitkää historiaa kuvaa hääkakun tilaajan kertomus siitä, kuinka jo neljäs sukupolvi halusi tarjota häissään Aitolahden kakkua, Jarkko sanoo.

Kymenlaakson viljaa

Aitolahden leipomo on vahvasti paikallinen. Se ostaa suurimman osa jauhoistaan Jalon Myllyltä Kouvolasta.

–Kymenlaakson alueelta on jokainen jyvä, jonka Jalon Mylly jauhaa. Leipiemme raaka-aineet voidaan jäljittää lähipelloille Jarkko kertoo.

–Viemme K-supermarket Kanuunaan päivittäin leipää, pitkoja, lihapiirakoita ja kääretorttuja. Kauppias Jukka Penttinen selvästikin arvostaa lähileipää ja muita paikallisia tuotteita, Jarkko kuvailee monivuotista yhteistyötä.

Ensimmäinen kuorma saapuu Kanuunaan aamukahdeksalta. Leipäosaston vastaava Janette Salminen kertoo, että asukkaat arvostavat lähialueen leipää.

–Jaskan ranskis, ruisleipä ja lihapiirakat menevät kuin kuumille kiville. Kesää kohden kysyntä kasvaa selvästi: Kesävieraat ja sukuloijat haluavat ostaa kotiseudun leipää.