Oikea kauppakassi oikeisiin tilanteisiin

Onko ostokset paras pakata paperikassiin? Vai onko sittenkin kierrätysmuovikassi parempi vaihtoehto ympäristön kannalta? Mihin jätteeseen kuuluu ruskea paperikassi? Entä miten ostoskassien ympäristökuormitusta voi itse vähentää?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus uudesta Kassi-info.fi-verkkosivustosta, jonne on kerätty tietoa eri ostoskassivaihtoehdoista ja niiden ympäristövaikutuksista.

Verkkosivusto on tehty avuksi kuluttajille, jotka ovat kiinnostuneita eri ostoskassien vaikutuksista ympäristöön. Sivustolta löytyy tietoa yleisimmistä ostoskasseina käytetyistä kasseista ja niiden ympäristövaikutuksista. Mukana on tietoa niin muovikasseista, paperikasseista, kestokasseista kuin biohajoavista kasseista.

Kassi kannattaa käyttää uudelleen

Olipa kassi valmistettu mistä tahansa materiaalista, jokainen uusi käyttökerta vähentää sen ympäristökuormitusta. Se on myös helppo ja tehokas tapa, jolla jokainen voi vaikuttaa oman toimintansa ympäristövaikutuksiin.

Esimerkiksi laadukas ja edullinen Pirkka kestokassi on oiva valinta juuri siitä syystä, että se kestää käytössä jopa vuosia. Pirkka kestokassi kantaa yli kymmenen kilon kuorman ja puhdistuu käsinpesulla 30 asteessa. Kestokassi toimii niin kauppakassina kuin kanto- ja säilytysapuna monessa muussa kodin askareessa. Lue lisää kestokassin käyttövinkkejä

Kierrätyksen urhea edelläkävijä

Kierrätysmuovin hyödyntäminen kassien valmistuksessa on ollut merkittävä edistysaskel muovien hyötykäytön kehittämisessä Suomessa. Pirkka-kierrätysmuovikassi valmistetaan 90-prosenttisesti kierrätysmuovista Suominen Joustopakkausten tehtaalla Tampereella. Pirkka-kierrätysmuovikassi on suomalainen avainlipputuote – sen kaikki työvaiheet tehdään kotimaassa.

Kolmannes materiaalista saadaan Ruokakeskon tavarakuljetuksissa käytettävistä kuljetussuojamuoveista ja loput Suominen Joustopakkausten tehtaiden uusiomateriaalista. Kierrätysmateriaali voidaan hyödyntää muovikassien valmistuksessa kokonaan. Yhdestä kilosta raaka-ainetta saadaan kaikkiaan viisikymmentä kestävää kierrätysmuovikassia.

Kierratyskassi

Palkittu hyötykäyttöteko

Pirkka-kierrätysmuovikassi on kestävä valinta niin käytön kuin ilmastonkin kannalta. Suomen ympäristökeskuksen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan kertakäyttöisistä ostoskasseista juuri kierrätysmuovikassilla on selvästi pienin vaikutus ilmastonmuutokseen. Kassi palkittiinkin vuonna 2010 Vuoden hyötykäyttötekona.

Ruokakesko jatkaa muovijätteiden hyödyntämisen kehittämistä, jotta tulevaisuudessa vieläkin suurempi osa jätteistä voitaisiin kierrättää ostoskassien ja muiden tuotteiden raaka-aineiksi.

- Ratkaisevaa kuitenkin on, mitä pusseille tapahtuu kotona. Jos niitä käytetään uudelleen, ympäristökuorma on paljon pienempi kuin jos ne menevät suoraan roskiin, Ruokakeskon ympäristöpäällikkö Timo Jäske muistuttaa.

Pikkupussien käyttöä vähennetään

Pikkupussit ovat ilmiö, joka jakaa mielipiteitä ja herättää tunteita. Osa asiakkaista kannattaa pusseja ja osa vastustaa. K-ruokakaupat ovat vähentäneet pikkupussien tarjoamista kassoilla. Tavoitteena on pienentää ohuista pikkupusseista syntyvän muovijätteen määrää viidenneksellä aiempaan verrattuna. Pussien tarjoamista ei lopeteta kokonaan, mutta niitä tarjotaan asiakkaille jatkossa aiempaa harvemmin.

- Päätimme vähentää pikkupussien aktiivista tarjoamista. Haluamme palvella hyvin, joten pusseja on edelleen kassalinjaston päässä saatavilla, perustelee Jäske.

Pikkupussit

K-ruokakaupoissa myydään paljon esimerkiksi Reilun kaupan ruusuja. Jokainen tietää, että ruusuja säilytetään vedessä ja valtaosa asiakkaista kokee pienen muovipussin tarjoamisen tällaisen ostoksen yhteydessä hyväksi palveluksi. Toinen esimerkki tuotteista, joiden yhteydessä ohutta muovipussia jatkossakin tarjotaan aktiivisesti, ovat palvelutiskeiltä myytävät ja ostohetkellä pakattavat liha- ja kalatuotteet.

Kuluttajat voivat myös kaupan hedelmä- ja vihannesosastoillakin vähentää ohuiden muovipussien käyttöä pakkaamalla eri vihanneksia ja hedelmiä samaan pussiin. Tuotteet tulee silloin punnita erikseen ja liimata etiketit pussin kylkeen vierekkäin. Monissa K-kaupoissa on saatavilla myös kestohedelmäpusseja.

Kesähelteillä ohut pikkupussi ei pidä tehokkaasti kylmää

Ohuiden pikkupussien kulutus kasvaa kesäisin. Kylmäketjun näkökulmasta pikkupussi on kuitenkin laiha lohtu, sillä se ei pidä pakasteita eikä muitakaan elintarvikkeita kylmänä pitkään.

- Kesällä katkeamaton kylmäketju on todella tärkeä ja suosittelen siihen mieluummin  termokassia, joita myydään kauppojen pakasteosastoilla. Kassia voi käyttää uudelleen ja uudelleen ja se kulkee mukana repussa tai laukussa tai vaikka auton peräkontissa, Jäske sanoo.

10 ekologista vinkkiä ostosten kantamiseen

  1. Jos käytät muovikassia, valitse aina kun mahdollista kierrätysmuovikassi. Sen ilmastovaikutus on tutkitusti pienin.
  2. Kangas- tai kestokassi on ekologinen vaihtoehto – kunhan sitä muistaa käyttää. Pidä kassi hyvässä kunnossa, aina mukana ja käytä sitä kymmeniä tai jopa satoja kertoja.
  3. Kieltäydy automaattisesti tarjottavista ilmaiskasseista. Pienet ostokset kulkevat hyvin käsissä tai taskussa.
  4. Kierrätysmuovikassi kestää useammankin kauppareissun. Käytä se lopuksi jätepussina.
  5. Pidätkö paperikassista? Muistathan kierrättää kassin tai toimittaa sen energiajakeeseen.
  6. Reppu on kätevä paitsi kirjoille ja urheiluvarusteille myös ostoksille. Hyödynnä päivittäiset matkasi ja pakkaa ostokset tilavaan reppuun.
  7. Oletko kätevä käsistäsi? Kudo siis kahvipaketeista näppärä kauppakassi. Sitä voi käyttää myös uimahallikäynneillä.
  8. Käytä juomapullojen ja tölkkien palauttamiseen kestäviä ja pestäviä välineitä. Voit myös hyödyntää kotiin tulevat pahvilaatikot ja kierrättää ne samalla reissulla.
  9. Suunnittele ostoksesi ja tee kauppamatkat ilman kiireen häivää. Kävele tai polje pyörällä, niin nautit samalla luonnosta.
  10. Vie mennessäsi, tuo tullessasi. Poikkea kauppareissullasi kierrätyspisteessä ja sovita matkan varrelle muitakin asioita. Säästät aikaa, vaivaa ja ympäristöä.

Pirkka kassivalikoimaa

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue lisää

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.