Ruokakaupan trendit 2016

K-ruokakaupan asiantuntijat ostosta ja koekeittiöltä listasivat vuoden 2016 trendejä. Mitkä tuotteet tänä vuonna nousevat suomalaisten suosioon ja ostoskoriin?

Erikoistuotteet ja etniset maut kiinnostavat: Hybridivihannekset, tuliset kastikkeet ja sushi

Kauppojen hyllyillä voi ihastella hybridivihanneksia. Esimerkiksi Kalette on lehti- ja ruusukaalin risteytys. Sriracha-kastikkeen jäljillä trendikkäitä ovat etniset tuliset ja mausteiset kastikkeet. Myös kokkauksessa näkyvät etniset maut, vaikkapa Lähi-itä tai Pohjois-Afrikka.

Viimeistään tänä vuonna koko kansa tuntee sushin ja on ottanut sen omakseen. Sitä saa ruokakaupoista ja asiakkaat niin Helsingissä kuin Sodankylässä sujauttavat tämän kalaherkun herkästi ostoskoriinsa.

Edulliset, mutta laadukkaat raaka-aineet

Raaka-aineiden laatu menee määrän edelle. Kokataan halvemmista raaka-aineista, mutta niistä vain laadukkainta.

- Kesän grillikauteen tulee useita hyviä uutuuksia rasvaisempien lihojen osalta, kertoo ostopäällikkö Johanna Holopainen. Rasvaisemmat lihat voi trendikkäästi savustaa, hiillostaa tai valmistaa avotulella nuotiolla.

Järkevä kuluttaja ei tuijota vain hintaa, vaan pyrkii kokonaisedullisuuteen. Ruokasuunnittelulla säästää, koko perheelle voi ostaa maittavan aterian alle 10 eurolla  ja hävikkiä vältetään. Kaikkien ruhonosien hyödyntäminen on jo tuttua, mutta tänä vuonna myös kasviksista hyödynnetään kaikki osat.

Helpot, heti käyttövalmiit tuotteet

Toisaalta kaupan hyllyllä näkyy helppous, syöntivalmiiden kuten vaikkapa pestyjen ja leikattujen hedelmien, salaattisekoitusten tai salaatin nappaa mukaansa yhä useampi, asiantuntijamme uskovat.

Kukkakaaliriisi ja kesäkurpitsapasta lisäkkeiksi

Kasvisten myynti kasvaa ja gluteenia vältellään. Tänä vuonna asiantuntijamme ennustavat, että hitiksi nousevat pastan, spagetin, riisin jne. muotoon pilkotut kasvikset, kuten kukkakaaliriisi ja kesäkurpitsapasta. Tuoreita marjoja ostetaan ympäri vuoden ja juureksia suositaan.

- Kasviksissa mielestäni voidaan puhua jo pidemmänkin aikavälin muutoksesta kuin trendistä. Hedelmien ja vihannesten suosio on kasvanut jo useita vuosia peräkkäin. Hedelmä- ja vihannesosaston valikoima monipuolistuu, esimerkiksi eksoottisten hedelmien valikoima on monipuolinen K-ruokakaupoissa, kertoo hedelmien ja vihannesten ostojohtaja Kenneth Forsman.

Terveellisyys ja ravintosisältöjen tarkkailu

Erityisesti maitokaapin tuotteissa tuotteiden suolattomuus ja sokerittomuus puhuttavat. Asiakas on ryhtynyt sokeritalkoisiin ja tarkastelee tuoteselosteet maitohyllyllä tarkasti. Leivässä suositaan terveellisempiä täysjyvävaihtoehtoja kauraa tai juuresleipiä sekä näkkileipiä.

Paikallisuus kunniaan

- Keskellä taantumaa, paikallisten pientuottajien tuotteiden myynti kasvoi K-ryhmässä 15 prosenttia vuonna 2015. Myös tänä vuonna pientuottajien tuotteiden suosion uskotaan jatkuvan vahvana, hyvänä esimerkkinä esimerkiksi pienpanimotuotteet, kertoo aluetoiminnasta vastaava ostopäällikkö Jarmo Hyvönen.

Trendireseptejä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.