Pääsiäiskukat koristavat kodin

Pääsiäisenä keltaiset ja valkoiset kukat koristavat kotia. Alkuperäinen pääsiäiskukka on Välimereltä kotoisin oleva puhtautta symboloiva madonnanlilja. Meillä Suomessa tutumpia ovat esimerkiksi narsissi ja tulppaani.

Pääsiäisenä juhlitaan myös vihertävää luontoa. Keväinen juhla kuvastaa uusia alkuja ja uuden syntymistä. Pitkää juhlapyhää varten koti ja piha siistitään ja koristellaan raikkain värein.

Narsissi rakastaa valoa

Narsissi viihtyy auringon valossa ja viileässä vedessä. Ruukkunarsissi on hyvä totuttaa kylmään asteittain, suoraan huoneenlämmöstä pakkaseen kukkaa ei siis kannata viedä. Narsissit voi istuttaa pajukoriin tai parvekelaatikkoon ja kukinnan jälkeen kukkapenkkiin. Hoidoksi riittää niukka kastelu, sillä narsissin varret lähtevät helposti kasvuun. Narsissi kääntyy aina valoon päin, joten se kannattaa huomioida istutuspaikkaa valitessa.

Pirkka ruukkunarsissit kasvatetaan Suomessa, Partaharjun puutarhalla.

Varo tulppaanien paleltumista

Tulppaani on keväinen suosikkikukka. Ennen maljakkoon laittamista leikkaa kukkien varsiin uudet imupinnat. Varsia suojaavaa käärettä ei tarvitse heti maljakkoon laitettaessa poistaa, sillä kun kukat imevät vettä, varret tanakoituvat. Veden pinta on hyvä pitää maljakossa matalana (n. 5-10 cm pohjalla), sillä liiassa vedessä tulppaanit venyvät ja imevät itseensä helposti liikaa vettä. Poista kääre varsista noin tunnin kuluttua. Tulppaanimaljakon voi siirtää yöksi viileään, jolloin kukat säilyvät paremmin.

Pirkka-sarjan tulppaanit kasvatetaan Suomessa. Pirkka tulppaanikimppu ja Pirkka monivärinen tulppaanikimppu ovat varmoja valintoja pääsiäistuliaisiksi.

Tulppaanit kestävät hyvin myös ulos istutettuina, kunhan lämpö ei laske nollan alapuolelle. Ne viihtyvät hiekansekaisessa ja vettä läpäisevässä maassa, aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa. Tulppaanisipulit tulisi istuttaa noin 20 sentin syvyyteen.

Oksat sopivat pääsiäiskukkien sekaan

Kirkas vihreä on valkoisen ja keltaisen ohella yksi pääsiäisen pääväreistä. Huoneenlämmössä silmunsa nopeasti avaavat koivunoksat sopivat hyvin pajunoksien ohella tulppaanien ja narsissien pariksi maljakkoon.

Maljakon tai ruukun ympärille voi kääräistä koristeeksi säkkikangasta. Kietaise kangas kiinni paperinarulla, köydellä tai pitsinauhalla. Somistuksessa voi hyödyntää myös olkiheinää ja tietenkin perinteisempää rairuohoa sekä maalattuja munankuoria. Kurkkaa täältä kahdeksan ideaa tulppaaniasetelman tekoon >>

Kukkaloistoa kotiin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.