Pääsiäislammas maustetaan näin

Lammasruokia maustetaan erilaisilla tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä: rosmariinia, minttua, persiljaa, salviaa, timjamia, basilikaa, oreganoa, rakuunaa. Lampaan maustaminen onnistuu myös valkosipulilla, laakerinlehdillä, musta-, valko- ja roseepippurilla sekä erilaisilla lämpimillä mausteilla kuten kanelilla tai neilikalla.

Kypsän lampaan, esimerkiksi paistin kanssa tarjotaan usein minttu- tai mustaherukkahyytelöä. Kokeile myös pihlajanmarjoista tai aroniasta valmistettuja, pientä makeutta tuovia hyytelöitä.

Itse tehty kuivamausteseos eli rub  

Rub eli kuivamausteseos hierotaan kypsennettävän lihan, kalan, kanan tai kasvisten pintaan ennen kypsennystä. Monikäyttöiset mausteseokset sopivat myös kastikkeiden ja maustevoiden maustamiseen. Ne muuntuvat myös marinadeiksi, kun sekoitat niitä öljyn joukkoon. Tee mausteseosta kerralla isompi määrä ja säilytä kannellisessa purkissa valolta suojattuna. 

Rub voi olla vaikkapa garam masala, chipotle tai cajun maustettua, katso kaikki rubreseptit!

Marinadi maustaa karitsan

Perusmarinadi ja n. 1kg karitsanlihaa

3–4 oksaa tuoretta rosmariinia
3–4 valkosipulinkynttä
3 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä
2 rkl Pirkka balsamiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
1/2 tl mustapippuria

1. Hienonna rosmariininlehdet ja kuoritut valkosipulinkynnet. Pane lihat kaksinkertaiseen

muovipussiin. Sekoita marinadin ainekset ja kaada lihapalojen joukkoon. Painele ilma pois pussista ja sulje tiiviisti. Kääntele pussia niin, että marinadi ympäröi lihapalat joka puolelta. Anna marinoitua kylmässä yön yli.

Jogurttimarinadi ja n. 600g karitsanlihaaJogurttimarinadi

2 dl Pirkka maustamatonta jogurttia
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1/2 tl minttua
1/2 tl oreganoa
1/2 tl mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Pane lihat ja marinadi pieneen muovipussiin. Anna marinoitua noin 1 vuorokausi. Kääntele pussia marinoitumisen aikana. Marinadi sopii reseptiin jogurttimarinoitu lammas ja seesami-porkkanat.

Sitruunamarinadi

Sitruunamarinadi ja n. 1,5kg karitsanlihaa

1/2 dl rypsiöljyä
1 sitruunan raastettu kuori
3 rkl sitruunanmehua
1 rkl lihafondia
1 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa
1 rkl minttua tai timjamia
1 tl mustapippuria rouhittuna

Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Purista puolikkaasta sitruunasta mehu. Sekoita marinadin ainekset. Pane paisti isoon tiiviiseen muovipussiin. Kaada pussiin marinadi. Sulje pussi tiiviisti ja anna paistin maustua kylmässä yön yli. Kääntele paistia muutaman kerran maustumisen aikana. Marinadi sopii reseptiin karitsanpaisti ja juuresvuoka

Karitsaa ja lammasta ruokapöytään

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.