Pääsiäisen trendit 2016

Pääsiäisen makumaailmaa hallitsevat Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan mausteiset maut. Myös sitruuna, lime ja avokado sopivat pääsiäisen niin maku- kuin värimaailmoiltaan.

Maailmalla kohistaan nyt sriracha-efektistä, eli kaikki tulisen mausteiset chilikastikkeet ja -tahnat kiinnostavat, esim. Pohjois-Afrikan harissa.

Kokeile: Harissamaustettu lampaankare

Yksittäisistä mausteista pääsiäiseen sopiva muotimauste on ehdottomasti kauniin keltainen kurkuma. Kurkuma on lisännyt suosiotaan paitsi kauniin värinsä myös monipuolisuutensa vuoksi. Monet pitävät sitä myös terveellisenä. Perinteisesti kurkumaa on käytetty riisin värjäämiseen keltaiseksi sahramin tapaan, ja se sopii hyvin myös broilerin tai kasvisten mausteeksi.

Kokeile: Kukkakaalia ja perunaa intialaisittain tai jauhelihakastiketta itämaisittain

Karitsaa ja kasviksia

Karitsa ei enää ole pelkästään pääsiäisen ruokaa, vaan siitä nautitaan ympäri vuoden. Karitsa on löytänyt tiensä erityisesti suomalaisten grilleihin. Mausteita käytetään rohkeasti ja esimerkiksi erilaiset yrtit ja Lähi-Idästä, Pohjois-Afrikasta ja Intiastakin tuttu juustokumina sopivat hyvin karitsan kanssa. Itse tehty kuivamausteseos eli rub sopii erityisen hyvin lampaan maustamiseen. 

Lihoista pyritään hyödyntämään entistä monipuolisemmin kaikki ruhon osat. Lisäkkeiksi sopivat esimerkiksi couscouslisäke tai kardemummariisi. 

Kokeile: Flatbread ja karitsan jauheliha.

Tänä pääsiäisenä nautiskellaan karitsan ohella värikkäistä kasviksista. Kasviksilla ennustetaan olevan tänä vuonna yhä suurempi rooli myös juhla-aterioilla. Kokeile grillata myös kevään sesonkiherkkua parsaa. Katso kasvisten grillauksen vinkit Mitä tänään syötäisiin? -kokki Alexilta

Kokeile: Couscouslisäke ja kardemummariisi

Vuosi 2016 on valittu palkokasvien vuodeksi ja linssit, kikherneet ja pavut sopivatkin hyvin myös pääsiäiseen.

Kokeile: alkuruoaksi vaalea papukeittoa ja lime-korianteriöljyä, lampaan kanssa lämmintä porkkana-kikhernesalaattia.

Itse tehden

Itse tekeminen on jatkuvasti yhä suositumpaa. Pääsiäisenä valmistetaan itse kotijuustoa, olutta tai kotikaljaa, makkaraa ja mämmiä. Jos et innostu itse tekemisestä, myös pienten, mahdollisesti lähituottajien, käsintehdyt tai käsintehdyn oloiset tuotteet ovat suosiossa.

Kokeile: kotijuusto, kotikalja, mämmi

Perinteiset jälkiruoat uudella tavalla

Trendikäs pääsiäisen jälkiruoka valmistetaan tänä vuonna annoskulhoihin tai -maljoihin. Esimerkiksi raikkaat sitruunamaljat tai sitruunaposset näyttävät kauniilta jälkiruokapöydässä. Perinteiset herkut saavat muitakin uusia muotoja kuin maljan, kokeile vaikka pashakakkua, mämmimudcakea ja kreemitäytteisiä suklaamunia eli töhnämunia.

Kokeile: sitruunamaljat, sitruunaposset, pashakakku, mämmimudcake

Hempeä pääsiäisen kattaus

Herkät akvarellimaiset pastellisävyt ovat niin sisustuksessa kuin kattauksessakin tänä keväänä suosittuja. Pääsiäispöydän perinteiset tulppaanit vangitsevat katseet tänä vuonna trendikkäinä värisekoituksina. Pääsiäiskattauksessa ja ruoanlaitossa saa vähän myös leikitellä, katso esimerkiksi kananmunatipujen ohje ja muut vinkit ja ideat pääsiäissivultamme.

Marinoidut pääsiäismunat ovat paitsi kauniita, myös herkullisia. Kokeile esimerkiksi punajuurellä värjättyjä tai soijalla marinoituja kananmunia, tai värjää munia kuorineen

Kokeile: punajuurivärjätyt kananmunat, soijavärjätyt kananmunat, kananmunatiput

Pääsiäismenu

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.