Ravintola X: Kahdeksannen jakson reseptit

Ribsit

2 kg possun ribsejä
lihalientä
2 kpl porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä

Leikkaa kasvikset ja lisää liemeen. Kiehauta liemi ja kaada ribsien päälle. Hauduta 150 asteisessa uunissa 2 h. Nostele varovasti uunipellille ja jäähdytä. Valele kastikkeella ja grillaa.

Hanoi-kastike

1 dl hoisinia
2 dl rypsiöljyä
suolaa
1 sitruunanmehua
kourallinen korianteria
2 kpl punainenchiliä
1 rkl Chiracha-kastiketta

Emulsoi öljy hoisin kastikkeen joukkoon ohuena nauhana voimakkaasi vatkaten. Sekoita loput ainekset joukkoon ja tarkista maku.

BBQ-kastike

2 keltasipulia
4 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyrettä
1 dl tomaattimurskaa
4 dl kokista
2 dl lihalientä

Paahda sipulit ja tomaattipyre tummaksi. Lisää loput ainekset ja keitä hiljalleen 30 minuuttia. Aja sauvasekoittimella sileäksi. Siivilöi tiheän siivilän läpi ja hauduta vielä 1 h. Tarkista maku.

Parmesan-valkosipuliranskalaiset

4 kiinteää perunaa
suolaa

Leikkaa perunat ranskalaisten muotoisiksi. Liota 10% suolavedessä 30 minuuttia ja valuta. Höyrytä 95 asteessa 15-20 minuuttia koosta riippuen. Jäähdytä. Levitä ranskalaiset talouspaperin päälle. Anna kuivua yön yli jääkaapissa. Frittaa 150 asteissa öljyssä 5 min. Valuta hyvin. Jäähdytä. Frittaa ennen tarjoilua 185 asteessa 3 minuuttia. Mausta suolalla, raastetulla parmesaanilla ja rapealla valkosipulilla.

Pitaleipä

7 dl vehnäjauhoa
15 g hiivaa
12 g suolaa
2,5 dl vettä
1 dl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot taikinaa ja vaivaa ja anna vetäytyä. Lisää öljyä ja sekoita. Taikina on valmista kun taikina on venyvää. Kohota 1 h. Jaan kohonnut taikina 8-10 osaan ja muotoile palloiksi. Painele pallot jauhotetulla pöydällä littanoiksi. Anna kohota 45 minuuttia. Kuumenna uuni 230 asteiseksi ja paista kuumalla pelillä n. 5 minuuttia kunnes kypsiä.

Coleslaw

½ kaali
1 porkkana
2 uutta sipulia varsineen
1 tuore chiliä
1 dl majoneesia  
1 dl ranskankermaa  
2 rkl hunajaomenaviinietikkaa
1 rkl dijon-kokojyväsinappia
intiaanisokeria
suolaa
sitruunan mehua

Raasta kaali ja porkkana sekä leikkaa kevätsipuli ja chili renkaiksi. Sekoita majoneesi, ranskankerma, hunajaomenaviinietikka ja Dijon-sinappi kulhossa. Lisää joukkoon kasvikset ja sekoita hyvin. Mausta suolalla, intiaanisokerilla ja sitruunanmehulla. Anna maustua jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua.

Tsatsiki

500 g turkkilaista jogurttia  
1 kurkku
2 kynttä valkosipuli
mustapippuria
yrttisuolaa

Valuta jogurtti jääkaapissa yön yli. Kuori ja raasta kurkku. Itketä kurkusta ylimääräinen neste pois ja puristele kuivaksi. Sekoita kurkkuraaste valutetun jogurtin joukkoon ja raasta sekaan valkosipulin kynnet. Sekoita ja mausta yrttisuolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 h ennen tarjoilua.

Brita-kakku

Pohja

125 g voita
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 keltuaista
1 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kaavi vaniljatangosta siemenet ja sekoita sokerin joukkoon. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset joukkoon ja vatkaa hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele maidon kanssa vuorotellen taikinan joukkoon.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

Marenki pinnalle

2 valkuaista
0,75 dl sokeria
0,75 dl tomusokeria
50 g mantelilastuja

Vaahdota valkuaiset keveyesti ja lisää sokeri. Vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi ja lisää tomusokeri. Jatka vatkaamista vain hetki kunnes tomusokeri on sekoittunut marenkiin.

Levitä marenki taikinan päälle uunipellille. Ripottele päälle mantelilastuja. Paista 180 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia tai kunnes marenki saanut kauniin värin ja pohja on kypsä.

Anna jäähtyä ja leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan.

Täyte

2 dl kuohukermaa
2 dl vaniljarahkaa
1 vaniljatanko
tomusokeria
tuoreita mansikoita

Kaavi vaniljatangosta siemenet ja sekoita kuohukerman joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele joukoon vaniljarahka. Mausta tomusokerilla ja vatkaa tarvittaessa täytettä lisää. Viipaloi mansikat ja säästä muutama kaunis kokonainen mansikka kakun päälle.

Nosta toinen puolikas pohjasta tarjoiluastialle ja levitä ¾ osaa täytteestä pohjan päälle. Asettele mansikkasiivut ja nosta toinen puoli pohjasta päälle.

Koristele kakku lopulla täytteellä ja kokonaisilla mansikoilla.

Näillä onnistut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.
Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.