Ravintola X: Kolmannen jakson reseptit

Boquerones salivaste

500g silakkafileitä
 
Kypsytysliemi

4dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1rkl suolaa
1rkl sokeria
 
Mausteliemi

1dl oliiviöljyä
1dl valkoviinietikkaa
1 dl sitruunamehua (tuorepuristettua)
1tl suolaa
1 rkl sokeria
½ tuore chili silputtuna
1 ruukku persiljaa silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1,5-2 rkl kaprismarjoja
 
Aloita nylkemällä silakkafileet, sekoita kypsytysliemen ainekset keskenään. Lientä ei tarvitse edes kiehauttaa, vaan ladot vain silakat liemeen. Käytä astiaa, jossa on kansi. Tarkista, että liemi peittää kalat kokonaan. Anna kalojen kypsyä liemessä viileässä 6-24 tuntia. Valuta silakat lävikössä. Sekoita mausteliemen ainekset. Lado valutetut silakat puhtaisiin ja kannellisiin lasipurkkiin tai purkkeihin. Kaada mausteliemi päälle ja sulje. Anna silakoiden tekeytyä vähintään 4 tuntia ennen tarjoilua.

Gazpacho

3dl tomaattimehua
5-6 kypsää tomaattia
15cm pätkä kurkkua
½-1 paprika
kourallinen tuoretta basilikaa
2-3 palaa kuivahtanutta vaaleaa leipää
(1 kevät- tai kesäsipulin varsi)
1 pieni tai ½  normaalikokoinen valkosipulinkynsi
n. 1dl oliiviöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
hyppysellinen sokeria
20-30 tippaa tabascoa
mustapippuria
 
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta keitoksi. Anna mielellään tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua ja keitto viilentyä.

Piri piri katkaravut

3-4 ravunpyrstöä per ruokailija
2-3 valkosipulinkynttä
savupaprikamaustetta
kuivattua chiliä
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa

Freesaa mausteet ja silputtu valkosipuli öljyssä. Lisää joukkoon ravunpyrstöt, älä keitä vaan kypsennä nopeasti ja tarjoa vaalean leivän kera.

Pirkan tapas-menu

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.