Ravintola X: Neljännen jakson reseptit

Tartaria Bosgårdin naudan luomulihasta

400 g kuvelihaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kuveliha pieneksi kuutioiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Luomukeltuais-creme

6 kpl kananmunia
suolaa
mustapippuria

Höyrytä kananmunat 65 asteessa 1 h 20 min. Kuori ja poista löysä valkuainen varovasti. Vatkaa keltuaiset ja mausta. Siivilöi tiheän siivilän läpi.

Carpacciota suomalaisesta valkohäntäpeurasta

300 g valkohäntäpeuran paistia

Kääri paisti tiukkaan kelmuun ja pakasta. Leikkaa jäisestä paistista ohuita siivuja lihansyitä vastaan. Asettele jäiset lihasiivut suoraan lautaselle.

Paahdetut punajuuret

4 kpl punajuuria
karkeaa merisuolaa

Paahda punajuuret suolapedillä 200 asteissa uunissa kypsiksi. Anna jäähtyä. Kuori ja leikkaa lohkoiksi.

Punajuuripyre

1 kpl paahdettu punajuuri
suolaa
mustapippuria
1 tl Malmgårdin luumuviinietikka

Aja tasaiseksi tehosekoittimessa. Mausta.

Söderbyn marinoitua lohta

600 g vastapyydettyä kotimaista lohta
Leikkaa lohi annospaloiksi

Etikkaliemi
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
2 dl kalalientä
1 dl vettä
2 porkkanaa
1 keltasipuli
2 kpl laakerinlehti
suolaa
mustapippuri

Kiehauta kaikki ainekset kattilassa ja anna jäähtyä 5 min. Kaada lohen päälle ja peitä foliolla. Nosta kylmään ja anna maustua 3 h.

Siianmätimousse

1 dl kuohukerma
1 dl ranskankerma
2 rkl siianmätiä
suolaa
mustapippuria
½ sitruunanmehua
ruohosipulia

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää ranskankerma ja vatkaa vaahdoksi. Lisää mäti ja ruohosipuli sekä sitruunanmehu ja sekoita kevyesti. Anna maustua jääkaapissa 2 h. Tarkista maku ja koostumus ennen tarjoilua. Mausta ja vatkaa tarvittaessa.

Tillikurkut

1 kurkku
tilliä

Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi ja hienonna tilli joukkoon.

Etikkaliemi
½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 ½ dl vettä

Kiehauta ja jäähdytä kylmäksi. Kaada kylmä liemi kurkkujen päälle ja anna maustua yön yli jääkaapissa.

Kanttarelli-emmerottoa Malmgårdin emmeristä

½ l tuoreita kantarelleja
1 salottisipuli
1 dl kermaa
voita
suolaa, pippuria

Pese ja putsaa sienet, pilko sipuli. Paista sipuli ja sienet voissa. Lisää kerma ja mausteet, hauduta ja aja pyreeksi.

2 dl emmer-riisiä
2 dl kasvislientä
suolaa

Hauduta riisi kypsäksi, mausta ja lisää kantarellipyre.

Grillattua vastapyydettyä lohta Loviisasta

800g lohta
suolaa, pippuria

Leikkaa lohi annospaloiksi ja grillaa 5min per puoli. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Savustetut perunat

600 g varhaisperunoita

Keitä perunat, valuta ja savusta n. 5min lämpiminä.

Haudutettu fenkoli

2 fenkolia
1 timjamin oksa
2 kpl sitruunan kuorta
oliiviöljyä
suolaa

Leikkaa toinen fenkoli n. 1cm siivuksi ja hauduttele hiljaa oliiviöljyssä.

Fenkolipyre

1 kpl haudutettu fenkoli
kermaa
suolaa
mustapippuria

Laita fenkoli kattilaan ja peitä kermalla. Hauduttele 10 minuuttia ja nosta reikäkauhalla tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi ja lisää tarvittaessa haudutuskermaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla

Bosgård Bavette

Luomunaudanlihan kuveliha

Grillattu kuve
800 g kuveliha
suolaa
mustapippuria

Grillaa kokonaisena 4 minuuttia puoleltaan. Anna vetäytyä. Leikkaa siivuiksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Yrttimaustevoi

200 g voita
timjamia
persiljaa
valkosipulia

Anna voin pehmetä huoneenlämpöiseksi, hienonna yrtit ja valkosipuli. Sekoita ja kääri kelmuun. Pakasta ja leikkaa napeiksi.

Punaviinikastike

1 keltasipuli
2 porkkanaa
5 timjamin oksaa
1 laakerinlehti
2 rkl punaviinietikkaa
4 dl punaviiniä
4 dl lihalientä
4 dl demiglace-kastiketta

Leikkaa sipulit ja porkkanat ronskiksi paloiksi. Paahda kuivassa kattilassa tummiksi. Lisää punaviinietikka ja punaviini. Keitä puoleen. Lisää lihaliemi ja yrtit. Keitä puoleen. Lisää demiglace ja hauduta 30 minuuttia. Siivilöi ja vatkaa joukkoon ruokalusikallinen voita. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä hunajalla.

Mansikka-raparperi-mantelileivos

200 g voita
200 g sokeria
200 g mantelijauhoa
3 kananmunaa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa välissä 1 min. Kääntele joukkoon mantelijauho. Täytä muotit puolilleen ja upota mansikka ja muutama pala raparperia keskelle. Täytä loppuun ja paista 175 asteessa 15-17  minuuttia.

Mansikka-raparperisalsa

100 g mansikoita
1 varsi raparperia
1 dl sokeria
1 dl vettä

Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää kuutioiksi leikattu raparperi ja keitä 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Leikkaa mansikat kuutioiksi ja sekoita raparperin kanssa.

Vuohenmaitojogurttijäätelö

5 dl maito
175 g sokeri
3 keltuainen
450 g vuohenmaitojogurtti

Sekoita maito, sokeri ja keltuaiset kattilassa. Lämmitä 70 asteeseen ja pidä siinä 10 minuuttia. Anna jäähtyä 30 minuuttia ja poraa sauvasekoittimella vuohenmaitojogurtti joukkoon. Jäähdytä kylmäksi ja aja jäätelökoneella.

Näillä onnistut!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.