Pirkka-tuotteissa on vähemmän sokeria, suolaa ja rasvaa

Tuttu tunne meistä monelle: Syömme mielestämme terveellisesti, mutta painoa kertyy silti vuosi vuodelta lisää. Syynä voi olla se, että monet tuotteet sisältävät yllättävän paljon piilosokeria, -rasvaa ja -suolaa. Pirkka-sarjan tuotteiden terveellisyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Viime vuosien aikana on lähes 160 Pirkka-tuotteesta vähennetty sokeria, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa – mausta tinkimättä ja mitään lisäämättä.

Valitsemme päivittäin ostoskoriimme monia erilaisia tuotteita emmekä aina ehdi pysähtyä tutkimaan niiden pakkausmerkintöjä. Monet terveelliseksi mieltämämme tuotteet saattavatkin sisältää yllättävän paljon turhaa sokeria, rasvaa ja suolaa.

Sokeri on haitallista paitsi aineenvaihdunnalle ja vatsanseudulle, myös hampaille. Rasva ei ole ainoa asia, joka lihottaa, myös liika sokeri saa vyötärönseudun kasvamaan. Usein voi olla niin, että esimerkiksi jogurteissa on rasvan määrää vähennetty, mutta samaan aikaan jogurtti sisältää hurjan määrän sokeria.

Hippunen suolaa päivässä on jokaiselle tarpeen, mutta liika suola nostaa verenpainetta ja voi johtaa sydän- ja verisuonitauteihin.

Oma tuotetutkimusyksikkö kehittää tuotteita ja valvoo niiden laatua

Pirkka-sarjan tuotteiden terveellisyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Viime vuosien aikana on järjestelmällisesti vähennetty sokeria, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa sellaisista Pirkka-tuotteista, jotka sisältävät niitä runsaasti. Näin on tehty lähes 160 Pirkka-tuotteessa. Tuotteiden joukossa on muun muassa liha- ja makkaratuotteita sekä monia valmisruokia.

Työ on pitkäjänteistä ja vaativaa, koska tuotteita on kehitettävä heikentämättä niiden aistinvaraisia ominaisuuksia. Vähentyneiden sokerin, rasvan ja suolan tilalle ei tuoda uusia korvaavia ainesosia.

- On hienoa, että olemme pystyneet vaikuttamaan monien suosittujen tuotteiden ravintosisältöön makua muuttamatta ja mitään lisäämättä. Esimerkiksi Pirkka perunasalaatissa oli joitain vuosia sitten rasvaa 27 g/100 g, nykyisin enää 19 g/100 g. Samalla suolapitoisuus on saatu laskettua 1,1 %:sta 0,6 %:iin. Pirkka tonnikalakolmioleipien sokeripitoisuus oli viisi vuotta sitten 6,4 g/100 g, mutta nykyisin enää 3,1 g/100 g, kertoo Keskon tuotetutkimuksen päällikkö Heta Rautpalo tyytyväisenä.

Uusien Pirkka-tuotteiden terveellisyyskriteerit huomioidaan mahdollisuuksien mukaan jo tuotekehitysvaiheessa. Uuden Pirkka-elintarvikkeen suunnittelu ja tuotekehitys ovat tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajan, hankinnan, tuotelaatupäälliköiden ja K-koekeittiön välillä.

Keskolla on oma tuotetutkimusyksikkö, joka valvoo K-ruokakauppojen ja K-citymarketien myymien päivittäis- ja käyttötavaroiden turvallisuutta ja laatua. Tuotetutkimuksen laboratorio tutki yli 8 860 tuotenäytettä ja teki yli 29 530 analyysia vuonna 2014.

K-ruoka.fi:n testatut reseptit kertovat myös ravintosisällöt

K-ruoan lähes 6000 reseptistä noin 5 400:aan on laskettu valintoja helpottavat ravintosisällöt. Tiesitkö, että K-ruokakauppoihin on viiden vuoden ajan koulutettu K-ravintotaitajia, jotka saavat koulutusta ravitsemuksesta ja ruokavalioista? Vuoden 2014 lopussa K-ravintotaitajakoulutuksen oli suorittanut jo 765 henkilöä.

Kun kaipaat vinkkejä terveellisempiin valintoihin, käänny ostosreissulla oman lähikauppasi henkilökunnan puoleen, ota yhteyttä Ruokakeskon Kuluttajapalveluun (puh:  0800 0 1000  (ma–pe 9–13) (maksuton) tai sähköpostise ruokakesko.kuluttajapalvelu@kesko.fi).

Lisää kevyitä ruokia

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Vähäkaloriset kasvikset

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.