Itse tehty majoneesi ja sen maukkaat muunnokset

Majoneesin valmistus on oikeasti nopeaa ja helppoa! Tämä maidoton kastike on joustava kaveri eri ruoille.

Majoneesin valmistus

Itse tehty majoneesi on helppo valmistaa ja maku viimeistelee vähäisen vaivannäön. Herkullinen kastike tuo mehevyyttä lähes ruokaan kuin ruokaan grilliruoista voileipäkakkuihin. Majoneesi on maidoton, joten sitä voi hyödyntää kermaviilien sijasta maidottomassa ruokavaliossa.

Majoneesin valmistuksessa tulee huomioida kuitenkin muutama seikka, kuten huoneenlämpöiset raaka-aineet. Katso kaikki vinkit onnistuneen majoneesin valmistukseen videolta

Perinteinen vai pikamajoneesi?

Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa 3–4 päivää.

Perinteinen majoneesi

• 2 keltuaista
• 1 tl dijonsinappia
• suolaa
• ripaus valkopippuria
• 1 rkl viinietikkaa tai 1 ½ rkl sitruunamehua
• 3 ½–4 dl öljyä

Sekoita keltuaiset ja mausteet hyvin keskenään kierrevatkaimella pyöreäpohjaisessa kulhossa. Lisää öljyä aluksi tipoittain tehokkaasti sekoittaen ja sitten ohuena nauhana. Maista valmista majoneesia ja lisää halutessasi mausteita.

Jos majoneesi on liian paksua, ohenna sekoittamalla joukkoon vähän lämmintä vettä. Majoneesipohjaisia kastikkeita voit keventää lisäämällä joukkoon puolet vaahdotettua kermaa, kermaviiliä tai jogurttia.

Pikamajoneesi

Majoneesin voit valmistaa myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Käytä keltuaisten sijasta yksi kokonainen kananmuna. Muut ainekset ovat samat kuin keltuaisista valmistetussa majoneesissa.

Vinkki! Majoneesin juoksettuminen

Majoneesi voi juoksettua monesta syystä. Juoksettumisesta johtuen rakenne muuttuu kokkareiseksi.

Jos majoneesi juoksettuu, lisää majoneesin joukkoon 1–2 ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita tasaiseksi. Jos tämä ei tehoa, niin riko uusi keltuainen kulhoon ja sekoita siihen juoksettunut kastike vähin erin voimakkaasti sekoittaen.

Majoneesireseptit

Mausteet tekevät majoneesista vieläkin paremman. Mikäli majoneesi on käyttötarkoitukseesi liian paksua, notkista sitä rohkeasti vesitilkalla.

Sahramimajoneesi

Sahramimajoneesi sopii hyvin grillatuille ja paistetuille äyriäisille sekä kalalla. Kokeile myös kirkkaan kalakeiton silmänä.

• 2 dl valmista majoneesia
• veitsenkärjellinen sahramia

Tillimajoneesi

Tillimajoneesi sopii täydellisesti uusien perunoiden ja grillatun kalan lisäkkeeksi.

• 2 dl majoneesi
• 1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Yrttimajoneesi

Yrttimajoneesi sopii hyvin raikkaiden salaattien ja grillattujen kasvisten sekä broilerin kanssa.

• 2 dl valmista majoneesia
• 1/2 dl tuoretta yrttiä hienonnettuna (basilika/lehtipersilja/ruohosipuli)

Savupaprikamajoneesi

Savupaprikamajoneesi maistuu grillatun ruoan, kuten hampurilaisten, kanssa.

• 2 dl valmista majoneesia
• 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
• ¾ tl savupaprikajauhetta

Piparjuurimajoneesi

Klassinen piparjuurimajoneesin pari on paahtopaisti tai muut kylmät lihaleikkeleet. Piparjuurimajoneesi sopii myös paistetun kalan kaveriksi.

• 2 dl valmista majoneesia
• 1-2 rkl raastettua piparjuurta

Currymajoneesi

• 2 dl majoneesia
• 1 rkl jauhettua currya

Chilimajoneesi

• 2 dl majoneesia
• 1-2 chiliä hienonnettuna

Dijonnaise eli dijonsinappi-majoneesi

Dijonnaise on ehdoton dippi belgianperunoille, eli meille kotoisemmin ranskiksille.

• 2 dl valmista majoneesia
• 2-3 rkl dijonsinappia

Aioli eli valkosipulimajoneesi

Kaikki maistuu paremmalta valkosipulimajoneesin kera, kuten sipulirenkaat ja grillatut broilerinsiivet.

• 2 dl majoneesia
• 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
• 1 rkl sitruunamehua

Wasabimajoneesi

Kokeile wasabimajoneesia graavikalan tai kalasalaatin kastikkeena.

• 2 dl majoneesia
• 2 tl wasabia
• 2 tl limemehua

 

Teksti: Kirsi Maijala
Kuva: Tommy Selin

Makua majoneesista - katso reseptivinkit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tarjoukset