Kokkikoulumenu

Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman kokki Alex Nurmi kokosi nuorisolle maistuvan menun, joka onnistuu myös teinien itse valmistamana. Tämä kokkikoulumenu testattiin yhdeksäsluokkalaisten leirikoulussa 12.5.2016. 

Alexin kokkikoulumenu

Kesäinen alkujuoma
Italialainen bruschetta
Avocado-caesarsalaatti
Marinoituja liha-kasvisvartaita ja minttutsatsiki
Kesän marjoja ja kinuskijogurttia 

Italialainen bruschetta

5 bruschettaa
5 viipaletta vaaleaa maalaisleipää
2 isoa tomaattia
5 suurta vihreää oliivia
1 valkosipulinkynsi
2 buffalo mozzarellaa
2 siivua Parmankinkkua
2-3 rkl raastettua parmesaanijuustoa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
koristeluun parmesaanijuustoa 

Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Poista oliiveista mahdolliset kivet ja viipaloi oliivit.

Sekoita kulhossa tomaattikuutiot, oliiviviipaleet, raastettu valkosipuli, mausteet sekä pieniksi paloiksi leikatut mozzarellajuusto sekä parmankinkku. Lisää lopuksi parmesaani ja lusikoi öljy leipien päälle.

Grillaa leivät tai gratinoi uunissa 225 asteessa 4-8 minuuttia. Koristele kuumat rapeat leivät tuoreilla yrteillä sekä balsamicosiirapilla.

Avocado-caesarsalaatti

1 roomansalaatti kerä
2 dl parmesaaniraastetta
2 dl caesarkastiketta (ohje alla)
2 kpl syöntikypsää avocadoa
2-3 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
suolaa ja mustapippuria 

Sekoita huuhdellut romainelehdet kastikkeen kanssa yhdessä ja asettele tarjoiluastiaan. Viimeistele parmesanlastuilla sekä avocadon lohkoilla ja pinjansiemenillä.

Caesarkastike 

2 kananmunankeltuaista
2 sardellifileetä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl dijonsinappia
2 dl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 rkl valkoviinietikkaa 

Sekoita munat, keltuainen, sardelli, valkosipulinkynnet ja sinappi. Lisää öljy ohuena nauhana ja vatkaa seos kermaiseksi kastikkeeksi.. Lisää lopuksi etikka ja tarjoile salaatin kanssa. 

Marinoidut grillivartaat lihalla ja kasviksilla

500 g erillaisia lihoja ( possua, lammasta, nautaa)
500 g kasviksia maun mukaan 

Perusmarinadi 500 g:lle lihaa

1/2dl viinietikkaa, sitruunanmehua, siideriä tai olutta
1/2-1dl öljyä
2-3rkl soijakastiketta tai fondia 

Lisäksi maun ja lihalajin mukaan
1tl paprikaa, currya tai chilijauhetta
1tl pippurirouhetta
1-2rkl sinappia tai chilikastiketta
1-2 valkosipulinkynttä
1/2-1tl jauhettua inkivääriä tai neilikkaa
1tl timjamia, rakuunaa, rosmariinia, basilikaa tms. 

Lihavartaat

Leikkaa lihat noin 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset. Kätevintä on marinoida muovipussissa, jolloin marinadia riittää pienempikin määrä. Laita lihapalat tiiviiseen, lujaan muovipussiin ja kaada päälle valmiiksi sekoitettu marinadi. Purista ilma pois ja sulje pussi tiiviisti. Kääntele silloin tällöin, jotta maustuminen olisi tasaista. Anna maustua vähintään pari tuntia tai mieluiten yli yön seuraavaan päivään.

Ota liha lämpenemään vähintään puoli tuntia ennen grillaamista. Pujota lihapalat vartaisiin ja grillaa melko lähellä hiillosta noin 5-8 minuuttia välillä käännellen.

Minttutsatsiki

1/2 kurkku
2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
0,5 dl tuoretta minttua
suolaa
mustapippuria 

Pese huolellisesti kurkku ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Raasta myös valkosipuli hienoksi ja lisää joukkoon. Valuta raasteesta liiat nesteet siivilässä. Halutessasi voit myös valuttaa jogurttia hetken aikaa, jolloin lopputulos on hieman kiinteämpi. Sekoita kurkkuraaste, hienonnetut yrtit sekä mausteet keskenään ja lisää lopuksi valunut jogurtti. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Kinuski-jogurtti marjoille

2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kinuskikastiketta
3 dl tuoreita marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia)

Sekoita jogurtin joukkoon valmista kinuskikatiketta ja tarjoile tuoreiden marjojen tai hedelmien kanssa. Ripottele annoksen päälle manteli- tai pähkinärouhetta.

Reseptejä nuorison mieleen

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Yli 300 kesän kuuminta grillausreseptiä!

Tarjoukset