Lohen fileointiluokitukset

Mitä ihmettä tarkoittavat A- ja D-leikkuu? Kalatiskillä voi helposti mennä sormi suuhun lohen fileointiluokitusten kanssa. Tämän jutun luettuasi eri leikkuutavat ovat hallussa hetkessä!

Viisi erilaista leikkausastetta

Lohi- ja kirjolohifileet luokitellaan viiteen erilaiseen leikkausasteeseen fileen viimeistelyn perusteella. A-filee on kaikkein vähiten käsitelty perusfilee ja E-filee pisimmälle viimeistelty.

Hintavertailu helppoa

Yhtenäiset leikkausasteet ja -määritykset helpottavat myös hintavertailua eri kalojen ja fileiden välillä. Jos lohifileestä ei ole poistettu vatsarasvaa ja evää, vaikuttaa se oleellisesti kalan painoon ja hintaan.

Ruodoton filee on kalatiskin suosikki

Ruodottomiksi käsitellyt, C- ja D-leikatut fileet ovat uiskennelleet ruokakauppojen palvelutiskien suosituimmiksi fileiksi. Ne ovatkin vaivattomin vaihtoehto ja sopivat erityisen hyvin kiireisille kokkaajille.

Erilaisista leikkaustavoista huolimatta kaikki fileet sopivat ruoanlaittoon yhtä hyvin. Lähinnä eroa syntyy ruoanlaiton nopeudessa ja helppoudessa. Pitkälle käsitelty filee helpottaa kotikokin työtä, kun taas esimerkiksi filee ruodollisella A-leikkausasteella vaatii hieman enemmän käsityötä kotona.

Fileointiluokitukset A:sta E:hen

A-leikkuu

  • Kalasta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot.
  • Loistava raaka-aine perusruoanlaittoon.
  • Sopii uunikalaksi, medaljonkeihin, pannulla paistamiseen sekä esimerkiksi loimulohen valmistukseen.
  • Pienellä harjoittelulla fileestä voi poistaa ruodot ja sen voi käsitellä mieleisekseen.

B-leikkuu

  • A-leikkuun lisäksi fileestä on poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osittain vatsarasva.
  • Myös B-leikattu filee on hyvä raaka-aine perusruoanlaittoon.

C-leikkuu

  • B-leikkuun lisäksi kaikki vatsarasvat poistettu.
  • Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti 98–100-prosenttisesti.
  • Koska pystyruodot on poistettu, C-leikattu filee sopii hyvin myös lapsiperheille tai käyttäjille, joita ruodot haittaavat.
  • Sopii vähärasvaisuutensa takia hyvin esimerkiksi graavilohen raaka-aineeksi.

D-leikkuu:

  • C-leikkuun lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä pyrstöpala poistettu.
  • Soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon.

E-leikkuu:

  • C-leikkuun lisäksi myös nahka on poistettu.
  • Soveltuu kaikkenlaiseen ruoanlaittoon, paitsi graavilohen valmistukseen, sillä siivutus vaatii nahan.
  • Hyvä raaka-aine esimerkiksi sushiin. Fileestä on helppo leikata nahattomia annospaloja pannulle tai kuutioita lohikeittoon.
Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tarjoukset