Parasta parsaa

Tervetuloa parsa! Hienostunut parsa on kevään odotetuimpia kasviksia. Tiesitkö, että keittämisen sijaan parsan voi valmistaa myös grillissä?

Parsan sesonki alkaa varhain keväällä ja jatkuu juhannukseen asti. Suurin osa parsasta saapuu Suomeen Keski-Euroopasta, jossa sen viljelyllä on pitkät perinteet. Keskieurooppalaiset innostuvatkin ensimmäisistä parsoista samassa määrin kuin suomalaiset kesän ensimmäisistä varhaisperunoista.

Valkoista vai vihreää parsaa

Parsa on monivuotinen liljakasvi, ja sen kasvattaminen satoikään kestää vuosia. Valkoinen parsa kasvatetaan maan alla, jolloin siihen ei kehity lehtivihreää. Valkoisen parsan varressa on usein hentoa lilansävyä. Satoa korjataan juuri ennen kuin parsanuput työntyvät maanpinnalle.

Kasvatustavasta johtuen valkoinen parsa on vihreää kalliimpaa. Vihreä parsa kasvaa maan pinnalla. Vihreän parsan ravintoarvo on valkoista parsaa parempi. Se sisältää muun muassa A-, B- ja C-vitamiineja sekä rautaa. 

Osta parsa aina mahdollisimman tuoreena. Tuoreen parsan nuput ovat umpinaiset ja varsi on napakka. Jos et valmista parsaa samana päivänä, poista kääreet, kääri niput kostutettuun pyyheliinan ja säilytä jääkaapissa. Älä säilytä parsaa etyleeniä erittävien hedelmien, kuten omenien tai päärynöiden lähellä, se sitkistää parsan.

Valkoinen parsa kuoritaan aina, koska kuori on usein sitkeää. Myös vihreät tuontiparsat on miellyttävämpi syödä ohuelti kuorittuna.

Oikea kypsennysaika

Parsaruoan tärkein mauste on sen oikea kypsennysaika. Keittoaika riiippuu parsojen paksuudesta. Ohuet vihreät parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat viidessä minuutissa. Valkoisten paksujen parsojen keittoaika voi olla jopa 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä tai tikulla kypsennyksen aikana, ettei parsa kypsy liikaa. 

Parsa sopii myös grilliin

Parsan voi keittämisen sijaan valmistaa myös grillissä. Leikkaa aluksi parsojen kova kantaosa pois ja kuori parsat. Sivele parsoille kauttaaltaan öljyä. Kääntele parsoja grillauksen aikana. Grillaa kuitenkin parsaa 2-3 minuuttia per puoli. Voit halutessasi nopeuttaa kypsymistä esikeittämällä parsatankoja 1–2 minuutin ajan ennen grillausta.

Parsat kannattaa jättää grillatessa rapsakoiksi. Mausta parsat lopuksi suolalla. Grillatun parsan voit tarjota sellaisenaan tai esimerkiksi parmankikkkuun käärittynä tai grillilihan seurana.

Parsa ja kumppanit

Parsa sopii nautittavaksi sellaisenaan, mutta siitä valmistuu myös monenlaisia herkkuja. Parsan suosituimmat kumppanit ovat lämmin voisula sekä hollandaise- tai béarnaisekastike. Voit tarjota parsaa myös hyvällä oliiviöljyllä, viinietikalla ja rouhitulla 
mustapippurilla maustettuna.

Parsa maistuu myös kylmänä esimerkiksi salaateissa ja piirakoissa. Jäähdytä keitetyt parsatangot upottamalla ne jääkylmään veteen hetkeksi. Valuta ja nosta jääkaappiin, 
kunnes parsa on täysin kylmää. Vihreän parsan väri säilyy myös kirkkaampana, kun jäähdytät sen nopeasti.

Soseutetusta parsasta voit tehdä herkullista keittoa, kohokasta tai vanukasta. Tomaatti ja parsa ovat mainio makupari esimerkiksi salaatissa.

Näin valmistat tuoretta parsaa!

Kokeile keväisiä parsareseptejä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Herkutellaan parsalla!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.