Pastan lyhyt historia

Uudet makutottumukset omaksuttiin aikanaan hitaasti, toisin kuin nyt. Pastan kohdalla kesti useampi vuosikymmen ennen kuin siitä tuli osa suomalaista ruokakulttuuria.

  • 1960-luku: Makaroni maistuu erityisesti makaronilaatikossa. Ketsuppi on eksoottinen uutuus. Maitoon tehtyä makaronivelliä moni ei muistele hyvällä.
  • 1970-luku: Vielä vuosikymmenen alussa Suomessa oli vain kahta makaronimallia, putkimaista ja sarvimakaronia. Vuosikymmenen loppupuolella rantautui spagetti.
  • 1980-luku: Makaroni vaihtuu sanaksi pasta ja saa uusia muotoja: penne, tagliatelli, tortellini, rigatoni.
  • 1990-luku: Lasagne on suosittu vieras- ja sunnuntairuoka.
  • 2000-luku: Pasta on arkipäivää. Nuoriso ei halua syödä perunaa, kun pastakin on keksitty. Nuudelien voittokulku alkaa. Spagetti ja jauhelihakastike on Suomen suosituin ruoka.
  • 2010-luku: Tuorepasta nousee kuivapastan rinnalle. Arkinen pasta puhuttaa vain poikkeuksellisesti, esimerkiksi avokadopasta-kohun aikaan.

Parhaat pastaruoat

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tarjoukset