Kotimaiset marjat

Kotimaiset marjat ovat kesäherkkua parhaimmillaan. Käytä niitä kakuissa ja salaateissa tai nauti vaikka ihan sellaisenaan! Suomalaiset marjat ovat koko kesän superfoodia. 

Tutustu suomalaisten marjojen kesän 2016 satonäkymiin ja aloita säilöntä jo hyvissä ajoin!

Mansikka

Tunnetuimpia suomalaisia mansikkalajikkeita ovat Jonsok, Polka, Bounty, Honeoye ja Korona. Kotimaista mansikkaa saadaan alkukesästä yhä aikaisemmin, koska sen kasvihuoneviljely on lisääntynyt ja avomailla käytetään kypsymistä aikaistavia suojaharsoja. Ensimmäiset kotimaiset avomaan mansikat kypsyvät yleensä juhannukseksi. Kasvihuoneissa mansikat kypsyvät myyntiin jo huhti-toukokuussa ja ehtivät näin hyvin kevään juhlakakkuihin, salaatteihin ja juomiin.

Tänä kesänä suomalaisen mansikan pääsatokausi alkaa etelässä jo viikoilla 26-27 ja Itä-Suomessa viikoilla 27-28 eli selkeästi viime vuotista aikaisemmin. Paras aika ostaa irtomarja pakastettavaksi on tänä kesänä jo heinäkuun alkupuolella. Rasiaan pakattua syöntimarjaa on saatavilla vielä elo-syyskuussakin, mutta irtomarjan saatavuus saattaa loppua elokuun alkuun mennessä, mikäli sää säilyy lämpimänä ja aurinkoisena. Viime kesänä irtomansikkaa myytiin vielä aika pitkälti elokuussakin, koska satokausi oli myöhässä. K-ruokakaupoissa on hyvin saatavilla myös Pirkka-rasiamarjoja.

Mustikka

Ensimmäiset mustikat kypsyvät jo heinäkuussa, ja poiminta-aika jatkuu syyskuulle. Mustikka sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Siinä on paljon A-, B- ja C-vitamiineja, ruoansulatukselle tärkeitä kuituja sekä magnesiumia ja kalsiumia. Kesän ensimmäinen mustikkapiirakka herauttaa aina veden kielelle.

Mustikkaa kannattaa säilöä pakastamalla tuoreeltaan tai kuivaamalla, jolloin sen sisältämät vitamiinit säilyvät hyvin. Mustikka sopii hyvin myös mehuihin ja hilloihin.

Viime talvi oli usealla alueella erittäin vähäluminen ja näillä alueilla metsämustikan kasvustot ovat saaneet pakkasvaurioita. Metsämustikan kukinta-aikaan ajoittuneet kylmät jaksot ovat osaltaan aiheuttaneet lisätuhoja. Tänä kesänä metsämustikan satotilanne voi siis vaihdella alueesta riippuen. Luonnonvarakeskuksen mukaan odotettavissa on kuitenkin keskimääräistä parempi sato.

Pensasmustikka on kukkinut pääsääntöisesti runsaasti ja talvivauriot ovat melko pieniä, joten myös siitä odotetaan hyvää satoa. Myös pensasmustikan kausi alkaa heinäkuun puolivälissä.  

Vadelma

Vadelmaa viljellään Suomessa avomaalla ja tunnelissa. Tunneliviljely mahdollistaa myös ulkomaisten vadelmalajikkeiden monipuolisemman käytön Suomen oloissa. Viljeltäviä lajikkeita ovat kirkkaan punaisia marjoja tuottava Ottawa, tummanpunamarjainen Muskoka, parhaiten tuoremarjaksi soveltuva Preussen, sekä suurimarjainen Veten ja ensimmäinen suomalainen lajike Ville.
 
Jotta marjojen maku ja ulkonäkö säilyisivät erinomaisina poiminnasta kuluttajalle, vadelmat poimitaan tilalla suoraan myyntirasioihin. Vadelmat kannattaa muutenkin pakastaa, mehustaa tai hillota nopeasti oston tai poiminnan jälkeen, jotta pääset nauttimaan parhaista kesän aromeista myöhemminkin.

Vadelman sadosta odotetaan normaalia tai jopa runsasta ja satokausi jatkuu syyskuun loppupuolelle asti. 

Herukat

Herukoiden kukinta on sujunut hyvin ja sadosta odotetaan usean niukan vuoden jälkeen taas normaalia. Herukan satokausi alkaa elokuun ensimmäisellä viikolla.

Hilla eli lakka

Hillan eli lakan satokausi alkaa yleensä heinäkuun lopussa. Sadon määrää on alkukesästä vielä vaikea arvioida, mutta joiltain alueilta kerrotaan, että kasvustot ovat kärsineet lumettomasta talvesta pahastikin. Pohjoisessa sadon tilanne saattaa olla hieman parempi.

Puolukka

Viime vuosi oli ennätysvuosi puolukan suhteen. Uudesta sadosta on vielä alkukesästä hieman vaikea antaa arviota, mutta puolukan kukinnan perusteella tuleva sato vaikuttaisi tänä vuonna keskinkertaiselta. Satokausi alkaa elo-syyskuun vaihteessa. Katso jo nyt kirpeän makeat puolukkareseptit!

Nauti kotimaisista marjoista myös talvella

Marjaherkkuja kannattaa säilöä myös pitkän talven varalle. Pakasta mansikat, mustikat ja vadelmat tai valmista niistä herkullista hilloa. Herukat sopivat erinmaisesti höyrymehuun. Lue kaikki säilöntäohjeemme ja herkuttelet kesän marjasadolla läpi vuoden.

Sinisuut ja muut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Reseptivinkit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Säilö kesän maut talteen

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.
Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.