Kotimaiset omenalajikkeet

Kotimaiset omenat houkuttelevat nauttimaan tuoreesta puutarhojen sadosta! Vuodesta toiseen omenat ovat suosituimpien hedelmien listalla lähes pallon ympäri, eikä suotta. Myös Suomessa.

Valkea kuulas

Valkea kuulas on yksi loppukesän ensimmäisistä saatavilla olevista kotimaisista omenalajikkeista. Omenat ovat keskikokoisia ja muodoltaan pyöreähköjä tai lievän kekomaisia. Ne ovat usein toispuoleisesti kehittyneitä ja usein kuoressa on teräväreunainen särmä. Vihreänkeltaisten tai keltaisten hedelmien malto on mehevää ja hieman hapanta. Hyvin kehittyneen hedelmän malto on hienoaromista.

Jaspi

Jaspi-omenat ovat suuria tai keskikokoisia ja niiden kanta on lyhyt ja tukeva. Pohjaväriltään hedelmät ovat keltaisia, mutta tummanpunainen peiteväri peittää omenan lähes kauttaaltaan. Jaspin kuori on vahapeitteinen ja kiiltävä. Valkoinen malto on rapeaa ja maistuu miedon hapokkaalle ja mausteiselle.

Julyred

Julyred-lajikkeen hedelmät ovat keskisuuria ja muodoltaan pyöreitä. Omenoiden ovat vihreänkeltaista pohjaväriä peittää punainen peiteväri. Julyredin valkoinen malto on pehmeää ja mehukasta.

Raike

Raike-omenat ovat muodoltaan litteänpyöreitä ja lievästi kartiomaisia ja jonkin verran harjuisia. Hedelmät ovat pohjaväriltään vaaleanvihreitä ja punaista peiteväriä on yleensä runsaasti. Raiken kuori on ohut ja vahapeitteinen ja malto on valkeaa tai vaaleanvihertävää. Raiken maku on hapan, ja paranee kypsyessään.

Discovery

Keskisuuret, litteänpyöreät Discovery-omenat ovat kestäviä, sillä kuori kestää kolhuja. Vaalean kellanvihreää pohjaväriä sävyttää helakan punainen peiteväri, joka peittää yli puolet hedelmästä. Kiinteä ja mehukas malto on hyvän makuinen ja aromikas.

Collina

Collina-lajikkeen omenilla on kauniin punainen peiteväri. Hedelmät ovat makean happoisia, ja lajike on menestynyt hyvin makutesteissä. Malto on pehmeä ja mehukas.

Summerred

Summerred-lajikkeen omenat kypsyvät syyskuun puolivälissä. Omenat ovat keskikokoisia ja lieriömäisiä. Paksun kuoren kellanvihreää pohjaväriä peittää lähes kokonaan loistavan tummanpunainen peiteväri. Summerredin malto on vihertävänvalkoinen, melko kiinteä ja mehukas sekä vähähappoinen ja maukas.

Lobo

Lobo-omenat ovat keskikokoisia tai suuria, muodoltaan kekomaisia ja litteänpyöreitä. Kellertävänvihreää pohjaväriä peittää lähes kauttaaltaan syvänpunainen peiteväri. Paksu kuori on himmeähkö ja vahapeitteinen. Miellyttävässä maussa on hapokkuutta ja aromia.

Aroma/Amorosa

Aroman/Amorosan omenat ovat keskikokoisia ja muoto vaihtelee pyöreästä pyöreänlitteään. Vaaleankellertävää pohjaväriä peittää ruskeanpunertava peiteväri. Kellertävä malto on hienorakenteista ja mehukasta, sekä maultaan pirteän aromikasta.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

Omena on syksyinen herkku

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Ihania herkkuja omenoista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.