Pirkka-koekeittiö vinkaa: näin keität latva-artisokan

Latva-artisokka on tuoreena painava ja kiinteä, sen paksut lehdet ovat tiukasti suljetut. Latva-artisokkien väri vaihtelee vihertävän ruskeasta violettiin vivahtavaan.

Latva-artisokan syötäviä osia ovat suomumaisten lehtien paksu alaosa sekä mehevä pohja ja sydän. Karvaista keskiosaa ei syödä, vaan se poistetaan lusikalla tai veitsellä. Keitetyt latva-artisokat voi tarjota kuumina, lämpiminä tai kylminä. Latva-artisokat ovat mukavaa sormiruokaa kutsuilla tai rapujuhlissa heille, jotka eivät syö rapuja. Tarjoile latva-artisokan kanssa vaikkapa sitruunavoita ja parmesaanimajoneesia.

Näin keität latva-artisokan

1. Taita latva-artisokan varsi irti esimerkiksi pöydän kulmaa vasten, jotta pohjan sitkeät kuidut katkeavat.

2. Nosta huuhdotut latva-artisokat runsaaseen suolalla maustettuun kiehuvaan veteen.

3. Lisää keitinveteen sitruunaa, jotta väri pysyy kirkkaamman vihreänä. Keitä 20–30 minuuttia. Käytä painona lautasta, niin artisokat pysyvät kokonaan vedessä.

4. Tarkista kypsyys kantaosasta esimerkiksi cocktailtikulla. Valuta artisokat ylösalaisin käännettyinä.


Tekstit: Annika Elomaa, kuvat:Tommy Selin

Tarjoukset