Omenalajikkeet esittelyssä

Omenaosastolla on mistä valita. Kaupallisia päälajikkeita on satakunta ja eri puolilla maailmaa kasvatettavaa omenaa on tarjolla ympäri vuoden. Mutta mikä omena sopii mihinkin ruokaan? Mistä syntyy paras piirakka? Minkä upottaisi suolaisiin ruokiin? Onko joku lajike erinomainen säilykkeisiin?

Eva
Eva omena

Ruotsissa kehitettyä Evaa kasvatetaan Suomessa kauppalajikkeena. Omenassa on kauniin punainen kuori ja halkaistuna se säilyttää vaalean värin pitkään. Maultaan Eva on miellyttävän makea ja sen malto on mehukas ja pehmeä. Käytä Evaa jälkiruokiin, kuten uuniomenoihin tai omenatrifleen. Ohutkuorisuutensa ja raikkaan makunsa ansiosta se sopii hyvin myös salaatteihin, kuten lämpimään omena-manchegojuustosalaattiin sekä makeisiin leivonnaisiin, kuten omena-puolukka-marenkitorttuun

Amorosa
amorosa omena

Amorosa-omenat ovat kauniin punakuorisia ja malto kellertävää, hienorakentaista ja mehukasta. Maultaan kotimainen Amorosa on pirteän hapokas ja se sopii hyvin omenaleivonnaisiin, kuten omena-puolukkakukkoon ja muhkeaan omena-kanelitorttuun. Kokeile Amorosaa myös suolaisiin ruokiin, esimerkiksi lasten suosikkiin omenanmakuiseen jauhelihakeittoon, Briepossuun ja sipuli-omenawokkiin sekä mehevään mummin hapankaalipiirakkaan.


Granny Smith
Granny smith omena

Granny Smithin erottaa omenahyllystä helposti sen vihreän kuoren ansiosta. Lajike on maultaan raikas ja hieman kirpeä. Omenan malto on kiinteä ja maku hapan. Granny Smith soveltuu erinomaisesti salaatteihin. Suikaloi omenaa esimerkiksi Waldorfin salaattiin tai juustoleivän ja kylmäsavuporon kanssa lappilaiseen salaattiin. Granny sopii hyvin myös Punajuuri-piparjuurikeittoon.

Golden Delicious

golden delicious
Golden Delicious on Suomen toiseksi myydyin omenalajike, jota on saatavilla Italiasta ympärivuotisesti. Keltainen tai keltavihreä kuori kätkee sisäänsä makean, rapsakan ja mehukkaan mallon. Nauti se sellaisenaan tai leivo siitä vaikkapa Helgan omena-kookospiirakka. Golden Delicious sopii hyvin myös helppoon omena-juuressosekeittoon sekä omenaiseen kaali-kinkkupataan.

Royal Gala

Punaposkinen Royal Gala on myydyin omenalajike Suomessa ja sitä on tarjolla ympäri vuoden. Talvikaudella omenat tulevat Italiasta ja kesäaikaan Etelä-Amerikasta. Royal Gala on herkullinen ja makea syöntiomena, mutta se maistuu myös salaattien, kuten kaali-aiolisalaatin  ja paahdetun palsternakka-juustosalaatin joukossa. Kokeile sitä myös jälkiruokiin, kuten omenakompottiin ruisrouheen kera.

Shampion

shampion

Puolalainen Shampion on hinnaltaan edullinen, mutta maultaan hyvin herkullinen. Kuori on punainen ja sen alta vilkkuu keltavihreä pohjaväri. Aromaattinen, mehukas ja makea Shampion sopii erinomaisesti säilöntään ja jälkiruokiin, kuten uuniomenasoseeseen, omena-kaurakerrosmaljoihin  sekä kaneliwokattuihin omenoihin. Loka-marraskuun vaihteessa Shampionin satokausi vaihtuu Ida Red -lajikkeeseen. 

Kanzi

kanzi omena


Pirteän punainen Kanzi on nostanut suosiotaan parin viimeisen vuoden aikana. Kyseessä on melko nuori Galasta ja Breaburnista risteytetty lajike, jonka kasvatusmääriä rajoitetaan lisenssein. Omenalajikkeen nimi tulee swahilinkielestä ja tarkoittaa aarretta. Kanzit yllättävät raikkaalla makean happamalla maullaan ja rapsakalla rakenteellaan. Kanzi on monen suosikki ihan sellaisenaan, mutta sitä kannattaa kokeilla myös kaikenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan, kuten omenaohukaisiin, omena-puolukkakääretorttuun sekä omenaiseen broilerigrillileipään.

Pink Lady
pink lady omena

Pink Lady on maailman tunnetuin lisenssilajike. Se on kuoreltaan hennon vaaleanpunaiseen vivahtava, aromaattinen, makea ja raikas omena. Pink Lady on risteytetty Goldenista ja Lady Williams -lajikkeista. Omenan varsinainen lajikenimi on Cripp’s Pink, jonka makeimmat ja kauneimmat yksilöt saavat kylkeensä Pink Ladyn tarran. Lajikkeen eurooppalainen satokausi alkaa marraskuun lopussa ja jatkuu pitkälle kevääseen. Erittäin hyvä syöntiomena. Raikas omena piristää myös hedelmäsalaattia.

Omenaraati kertoo vinkkinsä

Kokosimme omat omenaexperttimme saman pöydän ääreen. Katso Facebook livelähetys K-Ruoan Facebook-sivuilta ja poimi talteen vinkit, resepti-ideat ja makuarviot!

Lue lisää omenasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Omenareseptejä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.