Oregano

Erittäin hienoaromisen oreganon maussa on vivahdus timjamia ja meiramia. Oregano, toiselta nimeltään mäkimeirami, sekoitetaan usein meiramiin, joka on ulkonäöltään hieman oreganoa vaatimattomampi, mutta maultaan voimakkaampi.

Oregano on kaikille tuttu pizzan mauste. Oreganoa käytetään erityisesti italialaisessa, kreikkalaisessa ja meksikolaisessa keittiössä. Se onkin erinomainen pasta- ja tomaattiruoissa, ja myös erilaisissa liha-, kala- ja kanaruoissa sekä niiden kastikkeissa. Kalaruoista oregano hurmaa erityisesti silakkaruoissa ja makaronilaatikko saa astetta täyteläisemmän aromin oreganon avustuksella. Kokeile oreganoa myös kasvisruokien, kuten salaattien, papu-, juusto- ja munakoisoruokien mausteena.

Oregano on leipojan oiva yrtti. Sen avulla loihdit herkullista vivahdetta erilaisiin sämpylöihin ja leipiin. Oregano hurmaa myös erilaisten suolaisten piiraiden mausteena.

Oregano-halloumitäyte uuniperunalle

Oregano-halloumitäyte uuniperunalle

6 annosta
valmistusaika 20 minuuttia


1 prk (noin 400 g) tomaattimurskaa
1 omena
1 tl currya
½ tl suolaa
200 g halloumijuustoa
70 g pekonia
½ ruukkua Järvikylän Ruohosipulia
1 ruukku Järvikylän Oreganoa


Kumoa tomaattimurska kattilaan. Leikkaa kuorittu omena pieniksi kuutioiksi, lisää kuutiot ja mausteet tomaattimurskan joukkoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita ja pane kansi päälle. Anna muhia miedolla lämmöllä 5–7 min. Kuutio huuhtaistu halloumijuusto, silppua pekoni. Kuumenna pannu ja ruskista pekonisilppu ja halloumikuutiot pannussa. Lisää sipulisilppu ja silputtu oregano pannuun ja kypsennä vielä pari minuuttia sekoitellen. Kaada seos tomaattimurskan joukkoon kattilaan. Tarjoa uuniperunoiden tai -bataattien kanssa.

Vinkki!

Täytä isot herkkusienet seoksella, ripottele juustoraastetta päälle ja kypsennä uunissa. Oregano-halloumitäyte sopii myös lämpimiin leipiin ja suolaisten ohukaisten täytteeksi. Kokeile myös pizzaan.

 

Oregano-jauhelihatäyte uuniperunalle

Oregano-jauhelihatäyte uuniperunalle

6 annosta valmistusaika
20 minuuttia


400 g naudan jauhelihaa (rasvaa 17 %)
70 g pekonia
1 sipuli
1 lihaliemikuutio
70 g tomaattipyreetä
1 sitruunan keltainen kuori ohueksi
raastettuna
200 g ranskankermaa
1 ruukku Järvikylän Oreganoa
mustapippuria, suolaa


Ota jauheliha huoneenlämpöön 15 minuutiksi ennen paistamista. Leikkaa pekoni kahden sentin lastuksi. Silppua sipuli. Kuumenna pannu, ruskista pekonilastut ja sipulisilppu. Lisää jauheliha ja anna sen ruskistua murumaiseksi välillä sekoittaen. Sekoita murennettu liemikuutio, tomaattipyree, sitruunan kuoriraaste, ranskakerma ja silputtu oregano. Anna täytteen hautua noin 5 minuuttia, lisää
tarvittaessa tilkka vettä jos seos tuntuu liian sakealta. Mausta mustapippurilla ja suolalla makusi mukaan. Tarjoa uuniperunoiden tai -bataattien kanssa.

Vinkki!

Täytä isot herkkusienet seoksella, ripottele juustoraastetta päälle ja kypsennä uunissa. Oregano jauhelihatäyte sopii myös lämpimiin leipiin ja suolaisten ohukaisten täytteeksi.

 

Vihreä minestrone

Vihreä minestrone

6 annosta
valmistusaika 45 minuuttia


200 g vihreitä papuja tai riivittyjä härkäpapuja
vettä, suolaa
1 kiinankaali tai ½ savoijinkaalia
4 valkosipulin kynttä
10 cm:n pala purjon valkoista osaa
3 lehtisellerin vartta
1 rs (100 g) pinaattia
2 kasvisliemikuutiota
70 g tomaattipyreetä
2 tl hunajaa
12–15 dl vettä
suolaa, mustapippuria
1 ruukku Järvikylän Basilikaa
1 ruukku Järvikylän Oreganoa


Tarjoiluun:

½ dl oliiviöljyä
100 g parmesaaniraastetta

 

Esikeitä riivittyjä papuja tai härkäpapuja suolalla maustetussa vedessä 8–10 minuuttia. Jäähdytä. Suikaloi kaali ohueksi (noin 1 l kaalisuikaleita on sopiva määrä). Kuori ja silppua valkosipulin kynnet. Viipaloi purjo ja lehtiselleri, laita viipaleet ja pinaatinlehdet lävikköön ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Mittaa vesi kattilaa, lisää liemikuutiot, pyree hunaja ja kaikki kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen noin 30 minuuttia. Tarkista maku, lisää suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Silppua yrtit ja sekoita silppu keittoon. Anna maustua kannella peitettynä 5 minuuttia. Tarjoa parmesaaniraasteen ja oliiviöljyn kanssa.

Vinkki!

Oliiviöljyssä rapeaksi paistetut maalaisleipäkuutiot maistuvat keiton kanssa.

 

 

 

Yrtit tutuiksi

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.