Pitaija kasvaa lohikäärmeen näköisessä puussa

Pitaija, pitahaya tai pitaya on saanut lempinimensä "lohikäärmehedelmä" todella erikoisen puun muodon takia. Itse hedelmätkin ovat toki eksoottisia, päältä yleensä sinertävän punaisia (joskus keltaisia), sisältä mustapilkullisen valkoisia (joskus punaisia). Mustat pilkut ovat hedelmän syötäviä siemeniä.

Pitaijan maku ei ole yhtään niin räiskyvä kuin ulkonäkö. Pitahaya maistuu hyvin miedosti makean raikkaalle muistuttaen kiiviä, ehkä hieman kurkkuakin.

Pitahayan hedelmiä kutsutaan joskus myös kaktushedelmiksi.Tätä nimeä käytetään kuitenkin yleisemmin toisesta kaktuksessa kasvavasta hedelmästä, Intian viikunasta, jonka hedelmissä on pitahayasta poiketen piikkejä. Värityskin on erilainen kuin pitahayalla, kypsä hedelmä on keltaisen vihreä, ylikypsä punertava. Intian viikunaa ei juurikaan saa ostettua Suomesta.

Halkaistun tai lohkotun pitahayan voi syödä lusikalla tai sen voi kuoria ja pilkkoa pieninä kuutioina naposteltavaksi. Se suositellaan tarjottavaksi jäähdytettynä.Pitahaya

Pitahaya sopii salaatteihin, jälkiruoaksi ja esimerkiksi juustolautaselle. Lisäksi siitä voi tehdä mehua. Pitahayan siemenet itävät hyvin, ja siitä saakin helposti erikoisen huonekasvin myös kotioloissa.

Kypsän hedelmän tunnistaa siitä, että sen koko kuori on ulkopinnaltaan punainen. Raaka pitahaya kypsyy huoneenlämmössä syöntikypsäksi parissa kolmessa päivässä. Pitahaya on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta, mutta sitä kasvatetaan yleisesti myös Aasiassa.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Eksoottiset hedelmät ihastuttavat

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.