Sokeriton leivonta onnistuu näin!

Sokeri on yksi hiilihydraatin laatu, kuten tärkkelys ja ravintokuitukin. Monet meistä vähentävät sokeria ja valitsevat vähäsokerisen tai makeutusaineilla makeutetun vaihtoehdon. Vähän energiaa sisältävien sokerien, kuten stevian ja karppisokerin, käyttö on lisääntynyt huimasti.

Myös diabeetikon on hyvä välttää liiallista hiilihydraattien kuten sokerin käyttöä, mutta tavallisella sokerilla makeutettujen tuotteiden käyttäminen on silti mahdollista.

Lue K-ruoka.fistä faktat erilaisista sokereista ja makeutusaineista.

Sokeriton leivonta

Sokeri vaikuttaa leivonnassa moneen asiaan. Muun muassa ruskistuminen eli Maillard-ilmiö tarvitsee tärkkelystä tai sokeria, kuten myös hiivan kohoaminen. Tässä leipojan vinkit tavallisen kidesokerin korvaajien käyttöön!

Hunaja

• Hunaja aistitaan sokeria makeammaksi, ja sitä tarvitsee käyttää suhteessa sokeria vähemmän. Hunajassa on noin 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa.

• 1 dl sokeria voi korvata ¾ dl hunajaa.

• Hunajan ollessa kosteaa, vähennä hieman nesteen määrää reseptissä. Laske myös paistolämpötilaa 5–10 astetta ja pidennä kypsymisaikaa.

Hedelmäsokeri

• Hedelmäsokeri imeytyy elimistöön hitaammin kuin tavallinen sokeri.

• Hedelmäsokeri on tavallista sokeria makeampaa ja vähäkalorisempaa.

• 1 dl sokeria voi korvata 2/3 dl hedelmäsokeria.

• Alenna uunin lämpötilaa 25 astetta, sillä hedelmäsokerilla makeutetut leivonnaiset ruskistuvat herkästi.

• Hedelmäsokerilla ei ole samanlaista vaahtoutumisominaisuutta kananmunataikinassa kuin tavallisella sokerilla.

Stevia

• Stevia on vähäkalorinen vaihtoehto sokerille.

• Stevialla voi korvata osan tavallisesta sokerista. Suhde löytyy pakkauksesta. Kaupasta löytyy myös valmiita stevia-sokerisekoituksia.

• Stevia on koostumukseltaan erilainen kuin sokeri, se vatkataan keltuaisen kanssa. Valkuainen vaahdotetaan erikseen ja lisätään taikinaan.

Vinkki! Mikäli kokeilet uutta sokeria tai makeutusainetta, kokeile sen käyttöä ensin tutulla leivonnaisella. Näin saat parhaiten selville, miten se käyttäytyy leivottaessa.

Teksti: Kirsi Maijala

Kokeile näitä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue lisää

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Muista erityisruokavaliot

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tarjoukset