St. Patrick's Day menu

Pyhän Patrikin päivänä ruokalajit saavat aina alkupaloista jälkiruokaan makua oluesta. 

AnikoIrlantilainen Guinness-olut vaahtoaa Pyhän Patrickin kunniaksi noin 200 000 ravintolassa, noin sadassa maassa. Juhlapäivän aikana nautitaan 10 – 15 miljoonaa tuoppia Guinnessia. Myös tässä menussa Guinness-olut maustaa kaikkia ruokalajeja.

Menun on laatinut Sinebrychoffin olutasiantuntija Anikó Lehtinen. Anikó luennoi ja kirjoittaa oluesta ja kouluttaa Haaga-Helian restonomi-opiskelijoita. Yhdessä oluthullun miehensä kanssa hän koluaa ravintoloita ja tapahtumia ympäri maailmaa ja panee olutta omassa kotipanimossaan.  Anikólta on ilmestynyt kaksi olutta käsittelevää kirjaa: Yks Olut sekä uusi Niin Monta Olutta – Oluen arviointiopas

 

Oluinen sienipiiras

Sienipiiras

Taikina

150 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
3 rkl Guinness-olutta
Suolaa

Nypi jauhot rasvan joukkoon, lisää olut ja muotoile palloksi. Laita hetkeksi kylmään.

Täyte
Iso kasa metsäsieniä pienittynä
1/2 pkt pekonia paloiteltuna
Pari sipulia pilkottuna
Mustapippuria
1 kananmuna
1 prk kermaviiliä
Päälle raastettua juustoa

Freesaa kuivalla pannulla sienistä neste pois. Lisää öljyä, sienet ja pekoni. Paista. Mausta mustapippurilla. Sekoita muna ja kermaviili. Painele taikina piirakkavuokaan leivinpaperin päälle, lisää sieniseos ja kaada päälle kermaviiliseos. Raasta juustoa vielä piirakkaan ja laita uuniin ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia, niin että näet kun pinta hieman ruskistuu. Tarjoa hieman jäähtyneenä.

Juomasuositus
Guinness Draught

Worschmack Guinnessin tapaanWorschmack

400g lampaan jauhelihaa
400g sikanautajauhelihaa
3 anjovisfilettä
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl jeeraa
2 rkl hunajaa
2 dl Guinness-olutta 

Paloittele anjovis, tomaatit ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipulit ja kuullota ne kasarissa. Lisää anjovis ja tomaatti sekä lihat, ruskista kevyesti, kaada olut sekaan. Hauduta (minimissään12 tuntia, sitä parempaa mitä pidempään haudutat), lisää tarvittaessa vettä ja mausta. haudutuksen jälkeen soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Tarjoa uuniperunan kanssa, lisäkkeenä punajuuri- ja suolakurkkukuutioita sekä smetanaa.

Uuniperuna
4 kpl rosamunda-perunaa tai muuta jauhoista perunaa

Laita merisuolaa pellille. Pyöräytä perunat oliiviöljyssä ja suolassa, ja paahda uunissa n. 150 asteessa noin 45-60 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Nauti hitaasti haudutettu worschmack uuniperunan kera.

Juomanasuositus
Guinness Draught

BrownieSuklaabrownie

200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 kanamunaa
3 dl palmu/ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl Guinness-olutta
Koristeluun tomusokeria ja karpaloita

Laita leivinpaperia irtopohjavuokaan niin että leivinpaperi tulee reilusti yli. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Vaahdota sokerit ja kananmunat, lisää voi norona koko ajan sekoittaen. Siivilöi mukaan perunajauhot ja lisää olut sekoittaen. Kaada vuokaan. paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 15-25 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä ihan vähän tutiseva. Malta jäähdyttää kunnolla.

Koristele tomusokerissa pyöritetyillä karpaloilla.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.