Gluteeniton ruoka maistuu koko perheelle

Poriseeko hellalla kaksi kattilaa, yhdessä gluteeniton ja toisessa toisenlainen? Pääse helpommalla ja valmista samaa gluteenitonta ruokaa kaikille!

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen vaikuttaa koko perheen arkeen. Vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia, joka ei sovi lainkaan keliaakikoille. Myös kaura saattaa sisältää jäämiä muista viljoista. Niinpä kauraa käytettäessä tulee aina tarkistaa paketin kyljestä, onko kaura varmasti puhdistettua ja siten gluteenitonta kauraa.

Keliaakikot voivat huoletta nauttia esimerkiksi hirssiä, tattaria, riisiä, maissia ja kvinoaa.

Ruoan valmistaminen gluteenittomasti on helppoa

Moni ruoka on luontaisesti gluteenitonta, jolloin sama ruoka sopii mainiosti koko perheelle. Tällaisia ovat esimerkiksi jauheliha-perunalaatikko ja poronkäristys, joiden valmistuksessa ei käytetä lainkaan gluteenia sisältäviä viljoja.

Sen sijaan makkara- ja nakkiruoat, couscous- ja mannasuurimot sekä useat soijakastikkeet sisältävät gluteenia ja eivät siten sovi keliaakikoille. Myöskin lakritsi, mämmi ja maltaat ovat keliaakikoilla kiellettyjen listalla.

Ruoanvalmistaminen kerralla koko perheelle on helppoa, kunhan huomioi seuraavat asiat: Suurusta kastikkeet vehnäjauhon sijaan esimerkiksi maissitärkkelyksellä. Murekkeisiin ja lihapyöryköihin voi tavallisten korppujauhojen sijaan käyttää gluteenittomasta leivästä valmistettua korppujauhoa, perunasurvosta tai perunasosehiutaleita. Myös leivittäminen onnistuu kätevästi perunasosehiutaleilla.

Gluteenitonta ruokaa helmikuulle

Pulkkamäessä vietetyn päivän jälkeen on mukava suunnata keittiön lämpöön ja valmistaa ruokaa yhdessä. Pizzapohja valmistuu näppärästi gluteenittomasta jauhoseoksesta. 

Riisi on loistava valinta kaikille. Kiireiseen lapsiperhearkeen sopiva broileririsotto valmistuu kätevästi valmiista Pirkka riisivihannessekoituksesta.

Kylminä talvipäivinä maistuvat myös esimerkiksi pataruoat ja uunituoreet sämpylät. Unkarilainen kasvispata hautuu padassa meheväksi alle tunnissa. Kaveriksi voit tehdä vaikkapa gluteenittomia porkkanasämpylöitä.

Ota perheen kanssa varaslähtö laskiaiseen ja valmista suuri kattilallinen hernekeittoa. Ateria päätetään gluteenittomiin lettuihin, jotka maistuvat erilaisten hillojen ja kermavaahdon kanssa.

Lisää gluteenittomia reseptejä löydät Pirkka reseptihaun avulla.

Vinkkejä gluteenittomaan ruokavalioon

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.
Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.