Intialainen ruoka on värikästä

Intialainen keittiö tulvii värejä, tuoksuja ja makuja.

Ruoka on intialaisille enemmän kuin nälän sammuttaja. Yhteisillä aterioilla on suuri merkitys intialaisessa perhe-elämässä, ja ruoanvalmistukseen käytetään kotona paljon aikaa. Keittiöissä valmistetaan erilaisia ateriakastikkeita, chutneyta ja säilykkeitä sekä tehdään omia masala-maustesekoituksia.

Intialainen ruokaperinne on hyvin erilainen maan eri osissa. Erot johtuvat ilmastosta, historiasta ja uskonnosta. Useimmat hindut eivät syö lihaa, ja siksi yli 80 prosenttia Intian väestöstä on kasvissyöjiä. Yhteistä maan kaikille ruokakulttuureille ovat raaka-aineiden yksinkertaisuus ja tyypilliset mausteet. Mausteet ovatkin hyvin pitkälti intialaisen ruoanlaiton perusta.

Intialainen ateria koostuu useista eri ruokalajeista, jotka ovat kaikki yhtä aikaa tarjolla thali-nimisellä tarjottimella. Tyypillinen ateria sisältää riisiä, linssejä, vihanneksia, erilaisia curryja ja pikkelssejä sekä jogurttia. Intiassa syödään paljon leipää. Naan-leipä valmistetaan jogurtista ja kohotetaan hiivalla.

Chapati ja paratha ovat ohuita, kohottamattomia leipiä, jotka paistetaan pannulla nopeasti ruskean täplikkäiksi.

Juomana käytetään vettä tai lassi-nimistä jogurttipirtelöä. Lassia tarjotaan kevyesti suolattuna tai makeana mangonmakuisena, jolloin se sopii myös jälkiruoaksi.

Makuja Intiasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.