Makumatka Kreikkaan

Lähdetään makumatkalle Kreikkaan, raikkaiden kreikkalaisten salaattien, pehmeiden fetajuustojen ja mureiden lammasruokien maahan. Tässä ihanimmat reseptimme kreikkalaiseen ruoanlaittoon.

Fetajuustoa, moussakaa ja lammasta

Kreikkalainen salaatti eli fetajuustosta, tomaatista, oliiveista, punasipulista, paprikasta ja kurkusta valmistettava horiatiki-salaatti on monen suomalaisenkin suosikki. Salaatista tuttuja makuja voi yhdistää myös piirakkaan tai vaikka voileipäkakkuun

Moussaka on toinen kreikkalainen klassikko. Moussaka tehdään perinteisesti munakoisosta, mutta myös peruna sopii mainiosti tähän herkkuun. Kokeile vaikkapa sekä munakoisosta että perunoista ja lampaanjauhelihasta valmistettua moussakaa, joka maustetaan kanelilla. Toinen herkullinen laatikkoruoka on omaa makaronilaatikkoamme vastaava kreikkalainen pastitsio eli pastavuoka.

Ovatko stifado, souvlaki ja keftedes tuttuja ruokalajeja? Stifado on uunissa pitkään haudutettava kreikkalainen lihapata lampaan- tai naudanpaistista. Souvlaki eli kreikkalaiset lihavartaat valmistetaan yleensä vartaassa marinoidusta karitsasta ja kasviksista. Souvlaki on suosittua katuruokaa Kreikassa. Keftedes eli kreikkalaiset lihapullat eroavat meille tutusta klassikkoruoasta siten, että valmistetaan lampaanjauhelihasta ja maustetaan yrteillä. Keftedesit voi leivittää, paistaa rasvassa ja tarjota tomaattikastikkeen kera.

Tsatsiki eli paksusta jogurtista, kurkusta, valkosipulista ja mintusta valmsitettava kastike on monen suurta herkkua. Tsatsiki sopii liharuokien, leivän tai salaatin kanssa tarjottavaksi.

Jälkiruokana maistuu esimerkiksi ohuesta filotaikinasta valmistettu leivonnainen, baklava. Erittäin makeaa herkkua riittää jo pienikin pala makeannälän tyydyttämiseen. Myös tuoreet hedelmät jogurtin ja hunajan kera tarjottuna ovat Kreikassa suosittu jälkiruoka.

Makuja Kreikasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.