70-vuotias Teema juhlii 1950-luvun innoittamissa väreissä

70-vuotias Teema juhlii 1950-luvun innoittamissa väreissä

Iittala juhlistaa Teeman 70-vuotisjuhlavuotta kolmella uudella värisävyllä. Kaksi nostalgista vintage-väriä, sininen ja ruskea, ovat saaneet inspiraationsa alkuperäisen, Kilta-nimellä vuonna 1952 julkaistun kokoelman väripaletista. Lisäksi sarja täydentyy uudella rauhoittavalla pellavan sävyllä.

Teema-tarjoiluastioita julkaistaan myös juhlavuonna uusissa väreissä. Monikäyttöiset tarjoiluvadit kahdessa koossa, jotka sopivat erinomaisesti esimerkiksi salaattien, keittojen tai uuniruokien tarjoiluun, lanseerataan pellavan ja ennestään tutun hunajan sävyisinä. Alkupaloille, naposteltaville ja dippikastikkeille suunniteltujen neliönmuotoisten Teema-lautasten värivalikoimaan lisätään pellava, vintage-sininen ja helmenharmaa. Kattauksen viimeistelee kolmeosainen tarjoilusetti kastikkeille, pähkinöille, mausteille ja yrteille, joka julkaistaan pellavan värisenä.

Lähtökohtana kolme yksinkertaista muotoa

Muotoilija Kaj Franck kasvoi maailmassa, jossa vallalla olivat perinteiset, koristeelliset ja moniosaiset astiastot ja toisaalta niukkalinjainen ja halpa tapulitavara. Franck otti tavoitteekseen luoda kompromissin näiden ääripäiden välille. Tuloksena syntyi monikäyttöinen, käytännöllinen ja hinnaltaan kohtuullinen Teema.

Franck suunnitteli Teeman osa kerrallaan. Muotoilua ohjasi yksinkertainen ajatus: jokaisen astian pohjana oli tietty perusmuoto: ympyrä, neliö tai kolmio. Franckin vision mukaisesti Teema-sarjaan kuuluu edelleen vain arjen olennaisia esineitä, jotka ovat monikäyttöisiä, pinottavia, kestäviä ja yhteensopivia. Uunin, pakastuksen, mikroaaltouunin ja konepesun kestävät astiat soveltuvat kaikkiin keittiön tarpeisiin aina alkuvalmisteluista ruoanlaittoon, esillepanoon ja tarjoiluun.

Kestävää muotoilua sukupolvelta toiselle

70 vuoden aikana Kaj Franckin Teemasta on tullut pohjoismainen muotoiluikoni. Vastuullisuuden, tasa-arvon ja kohtuullisuuden puolestapuhuja ja edelläkävijä Franck suunnitteli Teeman tärkeiden arvojensa pohjalta. Tuloksena oli rajoja rikkova astiasarja, jonka korkea laatu, monikäyttöisyys ja ajaton muotoilu ovat yhä omaa luokkaansa.

Tänä päivänä Teema on löytänyt paikkansa kodeista ympäri maailmaa ja kattauksissa yhdistellään eri vuosikymmenien Teema-astioita. Teeman arvot ja aikaa kestävä muotoilu tukevat vastuullisempaa elämäntyyliä, jolla on vaikutusta seuraavien sukupolvien ja koko maailman tulevaisuuteen.