5 helppoa tapaa vähentää suolaa

5 helppoa tapaa vähentää suolaa

Julkaistu 10.4.2018

Suomalaiset syövät aivan liikaa suolaa, miehet lähes kaksi kertaa enemmän kuin suositukset sallivat. Aikuisen päivittäin suola-annos saisi olla teelusikallinen, lapsella vielä vähemmän. Näillä viidellä vinkillä vähennät suolansaantia helposti.

  1. Lisää suola ruokaan vasta lautasella. Ruoan pinnalla suola maistuu voimakkaammin kuin ruoan seassa.

  2. Kokkaa itse. Kun teet ruoan alusta saakka itse, tiedät tarkkaan, paljonko suolaa se sisältää. Suosi tuoreita raaka-aineita tai pakasteita ja vältä valmiiksi marinoitua lihaa.

  3. Käytä mausteita ja yrttejä monipuolisesti. Kokeile reseptejä, joissa on esimerkiksi sitruunaa, inkivääriä ja jogurttia. Niillä saat ruokaan makua ilman suolaa.

  4. Tarkista pakkausmerkinnät. Terveellisen oloisessa kevyttuotteessakin voi piillä suolapommi. Ole tarkkana erityisesti leivän ja leivänpäällisten suhteen, ja valitse vaihtoehdoista vähäsuolainen. Suosi maitosuolaa tai mineraalisuolaa sisältäviä tuotteita, joissa on tavallista vähemmän natriumia.

  5. Anna muutokselle aikaa. Jos olet käyttänyt paljon suolaa, vähäsuolainen ruoka saattaa maistua suussasi aluksi täysin mauttomalta. Makuaisti kuitenkin tottuu vähäsuolaiseen ruokaan melko nopeasti.

Valio_ValSa_Polar_Oivariini_Maitosuola_Futissämpylä

 Muista jodi!

Vaikka suomalaiset käyttävät suolaa keskimäärin liikaa, meillä jodinsaanti jää helposti alle suositusten. Jodia tarvitaan esimerkiksi kilpirauhashormonien valmistukseen. Erityisen tärkeää jodi on raskaana oleville ja imettäville, sillä kilpirauhashormonin puute voi vaarantaa lapsen hermoston kehittymisen. Jodia saa esimerkiksi maitotuotteista, kalasta, äyriäisistä ja kananmunasta. Samalla siis kun vältät liikaa suolaa, on fiksua suosia jodioitua suolaa.