5 syytä lisätä kasvisten syöntiä

5 syytä lisätä kasvisten syöntiä

Päivitetty 7.8.2019

Kasvisten syöminen on fiksu valinta, ajattelee asiaa miltä kantilta hyvänsä: se on ekologista, edullista ja terveellistä.  

1. Syöt monipuolisesti

Kun valitset lautasellesi kauden kasviksia, ruokavaliosi ei junnaa ympäri vuoden samana, vaan siitä muodostuu automaattisesti vaihteleva.  Luonnollisen satokauden aikana kasvikset ovat edullisimmillaan, ravinteikkaimmillaan ja maukkaimmillaan. Viikoittainen #kasviskeskiviikko on mainio idea!

2. Syöt terveellisesti

Kasviksissa on paljon kaikkea, mitä kroppa kaipaa: vitamiineja, hivenaineita ja ravintokuitua. Lisäksi kasvisten energiatiheys on matala, eli niissä on vähän kaloreita siihen nähden, kuinka hyvin ne täyttävät. Vanhan viisauden mukaan puolet lautasesta pitäisi varata kasviksille. Samaa ajatusta voi soveltaa ruokaostoksiin: täytä vähintään puolet korista tai kärrystä vihannes- ja hedelmäosaston tarjonnalla.

3. Syöt ympäristöystävällisesti

Kasvisten tuotanto kuluttaa vähemmän energiaa ja vettä sekä aiheuttaa vähemmän ympäristöpäästöjä kuin lihan tuotanto. Koko maapallon väestöä ajatellen on tehokkaampaa käyttää peltoalaa ruoan viljelemiseen ihmisille kuin karjan laiduntamiseen ja rehun kasvattamiseen.  

4. Syöt edullisesti

Valitsemalla ostoskoriin paljon kasviksia pidät ruokakulut kurissa. Monen herkullisen kasviruoan hinnaksi annosta kohti tulee alle pari euroa. Katso vinkkejä edullisiin kasvisruokiin.

5. Syöt värikkäästi

Vaikka viljatuotteissa ja lihassa on omat hyvät puolensa, ilman kasviksia ja hedelmiä ateriat olisivat aika valjun värisiä. Hyvä ateria on kokonaisvaltainen elämys - katso vaikka sateenkaariruokavaliota. Osa syömisen ilosta tulee juuri annoksen kauneudesta!