Arki
Aasialainen keittiö hurmaa

Aasialainen keittiö hurmaa

Aasian suuret ruokakulttuurit kiehtovat erilaisuudellaan. Yhteistä kaikille idän keittiöille on pyrkimys makujen ja tuoksujen harmoniaan.

Kiinalainen keittiö

Kiinalainen keittiö on yksi maailman vanhimmista. Kiina on valtava ruokamaa, johon mahtuu useita erilaisia maakunnallisia makuja. Yhteistä maan eri keittiöille on kuitenkin taidokas raaka-aineiden yhdistely sekä mausteiden harmonia. Kiinalaista keittiötä yhdistävät pikapaistetut riisi- ja wokkiruoat sekä nuudelikeitot. Yksi kuuluisimmista kiinalaisista herkuista on maailmankuulu Pekingin ankka. Makua kiinalaisiin ruokiin ammennetaan suolaisista ja happamista maustekastikkeista sekä muun muassa inkivääristä.

Thaimaalainen keittiö

Thaimaa sijaitsee Kaakkois-Aasiassa monen maan risteyksessä. Thaimaalainen ruoka onkin saanut runsaasti vaikutteita naapurimailtaan, varsinkin Kiinasta ja Intiasta. Suomalaisille tuttuja ovat thaimaalaiset kookosmaitoruoat, joissa yhdistyvät tuliset currytahnat ja pehmeä kookos. Thaimaata kutsutaan Aasian riisimaljaksi, sillä se on yksi suurimmista riisinviljelymaista. Keskivertothaimaalainen syökin riisiä päivittäin lähes puoli kiloa.

Japanilainen keittiö

Japanilainen ruoka tunnetaan tuoreista ja raikkaista raaka-aineista. Raaka-aineita kypsennetään mahdollisimman vähän, jotta maut ja rakenteet säilyvät muuttumattomina. Japanilaisille myös ruoan ulkonäkö on vähintään yhtä tärkeää kuin maku – tästä oiva esimerkki on maan kansallisruoka sushi. Japanilaisen keittiön tärkeimmät raaka-aineet ovat riisin ja soijakastikkeen lisäksi ovat merilevä, nuudelit, kala, merenelävät sekä erilaiset vihannekset.

Intialainen keittiö

Myös intialainen ruokaperinne vaihtelee raaka-aineiltaan, ruoanvalmistustavoiltaan ja kypsennysmenetelmiltään maan eri osissa. Erilaisten ruoka-alueiden syntyyn ovat vaikuttaneet sekä uskonto, ilmasto että maan historia. Yli 80 prosenttia intialaisista on hinduja, eivätkä useimmat heistä syö lainkaan lihaa. Intialaiset keittiön mausteita ovat chili, jeera eli juustokumina, kurkuma, sarviapila, inkivääri ja korianteri. Makeissa ruoissa ja juomissa maistuvat kardemumma, kaneli, muskottipähkinä ja sahrami. Myös jogurtti, ghee eli kirkastettu voi, kookosrasva, linssit, kikherneet ja basmatiriisi kuuluvat intialaiseen keittiöön.

Korealainen keittiö

Korealaisessa keittiössä tyypillisiä raaka-aineita ovat soija, riisiviini, mallassiirappi sekä kalakastike. Lihaksi usein valitaan joko nautaa tai porsasta. Korealainen ruoka on mausteista sekä monipuolista ja on saanut vaikutteita japanilaisesta keittiöstä. Lähes jokaisella aterialla nautitaan kimchiä, eli hapatettua kiinankaalia. Bibimbab-kulho, korealaiset ribsit ja paistettu riisiduudeli eli japachae kannattaa lisätä myös omalle kokeilulistalle.

Vietnamilainen keittiö

Vietnamin ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet monet maat, kuten Kiina, Mongolia, Thaimaa ja Kambodzha. Siirtomaavallan aikana maahan kulkeutuivat eurooppalaisten mukana tomaatti, peruna ja chili. Ranskalaisten vaikutus näkyy vielä nykyäänkin muun muassa tunnetussa pho-keiton liemen valmistustavassa ja runsaassa yrttien käytössä. Myös esimerkiksi suomalaisillekin tutut täytetyt patongit (banh mi -patongit) ovat peräisin Ranskan vallan ajalta. Vietnamilaisen keittiön tärkeitä makutekijöitä ovat kalakastike sekä umamiset osterikastike ja katkaraputahna. Makua antavat myös kardemumma, kaneli ja mustapippuri. Tulisuutta tuovat sambal oelek -maustesekoitus ja chili, raikkautta korianteri, minttu, thaibasilika, limetti ja kevätsipuli. Myös vermiselli eli ohut riisinuudeli kuuluu vietnamilaiseen keittiöön.

Indonesialainen keittiö

Indonesiassa ateriat muodostuvat riisistä ja lihasta, äyriäisistä tai vihanneksista. Maaseudulla soijapavuista tehty tempeh korvaa usein lihan. Makua tuovat chilipohjaiset sambal-kastikkeet, limetti, korianterinsiemenet, kardemumma, kumina, inkivääri, kuivattu salottisipuli, palmusokeri, inkiväärin sukuinen galangal, hapan mutta hedelmäinen tamarinditahna, katkaraputahna sekä makea soijakastike, ketjap manis. Kokeile maukasta indonesialaista Gado Gado-salaattia!

Taiwanilainen keittiö

Taiwanilainen keittiö on saanut vaikutteita eteläisestä Kiinasta ja Japanista. Tarjolla on usein sianlihaa, äyriäisiä, kanaa, riisiä ja soijatuotteita. Ruokia maustetaan soijalla, riisiviinillä, seesamiöljyllä, fermentoiduilla mustilla pavuilla, maapähkinöillä, chilillä, korianterialla ja basilikalla. Ruoanvalmistuksessa käytetään myös hedelmiä kuten papaijaa, meloneja ja sitruksia. Gua Bao eli taiwanilaiset höyrysämpylät täytetään kasviksilla.