Arki
Aasialainen keittiö hurmaa

Aasialainen keittiö hurmaa

Aasian suuret ruokakulttuurit kiehtovat erilaisuudellaan. Yhteistä kaikille idän keittiöille on pyrkimys makujen ja tuoksujen harmoniaan.

Kiinaan mahtuu monta eri keittiötä

Kiinalainen keittiö on yksi maailman vanhimmista. Kiina on valtava ruokamaa, johon mahtuu useita erilaisia maakunnallisia makuja. Yhteistä maan eri keittiöille on kuitenkin taidokas raaka-aineiden yhdistely sekä mausteiden harmonia. Kiinalaista keittiötä yhdistävät pikapaistetut riisi- ja wokkiruoat sekä nuudelikeitot. Yksi kuuluisimmista kiinalaisista herkuista on maailmankuulu Pekingin ankka. Makua kiinalaisiin ruokiin ammennetaan suolaisista ja happamista maustekastikkeista sekä muun muassa inkivääristä.

Thaimaalainen ruoka saanut vaikutteita naapurimaista

Thaimaa sijaitsee Kaakkois-Aasiassa monen maan risteyksessä. Thaimaalainen ruoka onkin saanut runsaasti vaikutteita naapurimailtaan, varsinkin Kiinasta ja Intiasta. Suomalaisille tuttuja ovat thaimaalaiset kookosmaitoruoat, joissa yhdistyvät tuliset currytahnat ja pehmeä kookos. Thaimaata kutsutaan Aasian riisimaljaksi, sillä se on yksi suurimmista riisinviljelymaista. Keskivertothaimaalainen syökin riisiä päivittäin lähes puoli kiloa.

aasialaiset ruoat täytekuva

Japanilaisille ulkonäkö on puoli ruokaa

Japanilainen ruoka tunnetaan tuoreista ja raikkaista raaka-aineista. Raaka-aineita kypsennetään mahdollisimman vähän, jotta maut ja rakenteet säilyvät muuttumattomina. Japanilaisille myös ruoan ulkonäkö on vähintään yhtä tärkeää kuin maku – tästä oiva esimerkki on maan kansallisruoka sushi. Japanilaisen keittiön tärkeimmät raaka-aineet ovat riisin ja soijakastikkeen lisäksi ovat merilevä, nuudelit, kala, merenelävät sekä erilaiset vihannekset.

Mausteet intialaisen ruoanlaiton perusta

Myös intialainen ruokaperinne vaihtelee raaka-aineiltaan, ruoanvalmistustavoiltaan ja kypsennysmenetelmiltään maan eri osissa. Erilaisten ruoka-alueiden syntyyn ovat vaikuttaneet sekä uskonto, ilmasto että maan historia. Yli 80 prosenttia intialaisista on hinduja, eivätkä useimmat heistä syö lainkaan lihaa. Intiaa voikin hyvillä mielin kutsua kasvissyöjän paratiisiksi. Yhteistä maan erilaisille keittiöille ovat raaka-aineiden yksinkertaisuus sekä vahvat mausteet, kuten kaneli, korianteri, neilikka, juustokumina, fenkolinsiemen ja kardemumma.

Vietnamilaisessa keittiössä viitteitä Ranskasta

Vietnamin ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet monet maat, kuten Kiina, Mongolia, Thaimaa ja Kambodzha. Siirtomaavallan aikana maahan kulkeutuivat eurooppalaisten mukana tomaatti, peruna ja chili. Ranskalaisten vaikutus näkyy vielä nykyäänkin muun muassa tunnetussa pho-keiton liemen valmistustavassa ja runsaassa yrttien käytössä. Myös esimerkiksi suomalaisillekin tutut täytetyt patongit (banh mi -patongit) ovat peräisin Ranskan vallan ajalta. Kuten monille Aasian maille, on riisi myös vietnamilaisen keittiön peruspilari ja sitä tarjotaankin lähes jokaisella aterialla. Myös erilaisia nuudelikeittoja tarjotaan niin aamiaiseksi, kevyeksi lounaaksi kuin myöhäisillan pikkuruoaksi.

Kokkaa itsesi Aasiaan

Sinua saattaisi kiinnostaa