Amerikkalainen omenapiiras
Julkaistu 2.5.2018Pehmeän kuoren alla meheviä, kanelilla maustettuja omenapaloja ja keralla raikastavaa jäätelöä… Varo vain, sillä amerikkalainen omenapiiras saattaa viedä kielen mennessään!
Omenat ovat syksyllä mehukkaimmillaan – pyöräytä niistä herkullinen piiras!
- Valmista pohja sekoittamalla pohjan aineet nopeasti ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
- Kuori ja pilko omenat sopiviksi suupaloiksi.
- Mausta omenapalat sitruunamehulla, kanelilla ja sokerilla.
- Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä.
- Nosta toinen taikinalevy kanneksi.
- Kaada omenapalat piirasvuokaan.
- Nosta toinen taikinalevy piiraan kanneksi. Pistele kanteen haarukalla reikiä.
Amerikkalaisen omenapiiraan eli apple pien reseptin löydät kokonaisuudessaan myös täältä.
Amerikkalainen omenapiiras (12 annosta)
Taikina:
• 4 dl vehnäjauhoja
• 2 rkl sokeria
• 150 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
• ½ dl kylmää vettä
Täyte:
• 1 kg hapahkoja omenoita (kotimaisia tai Jonagold)
• ½ dl sitruunan mehua
• 1 ½ dl sokeria
• 1 ½ rkl vehnäjauhoja
• 1 ½ tl kanelia
• 1 tl vanilliinisokeria
• 25 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
Lisäksi:
• Pirkka vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä
1. Mittaa jauhot, sokeri ja kylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Sekoita nopeasti ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
2. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi ne ja mausta sitruunan mehulla. Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja vanilliinisokeri keskenään. Sekoita seos omenoiden joukkoon.
3. Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, halkaisijaltaan noin 33 cm. Nosta toinen taikinalevy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm), reuna saa ulottua noin 1/2 cm piirakkavuoan reunan yli. (Älä painele taikinaa tiukasti kiinni reunoihin.) Levitä täyte vuokaan ja leikkaa päälle muutama voinokare.
4. Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin, jolloin reunasta tulee tasainen. Jos haluat piiraasta korkeareunaisen, painele se vielä sormin pohjalevyn kanssa aaltoilevaksi. Pistele piirakan pinta haarukalla.
5. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.