Arkiaamujen piristeet ja energisyys

Mistä saat energiaa aamuun? Katso videovinkit ravinnon, piristeiden, valon ja raikkaan ilman vaikutuksesta alkavan päivän energiatasoon. Kokeile ja löydä tavat, jotka toimivat sinulle, jotta sinun päivästäsi tulisi mahdollisimman energinen. Vinkit tarjoaa Lifted.fi

Energisyys ja ravinto

Ravinto vaikuttaa energiatasoihisi uskomattoman konkreettisesti pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Energiatasojesi ja vireystilasi kannalta sillä mitä syöt on todellakin väliä!

Ravinnerikkaan ruoan syömisen lisäksi tärkein yksittäinen tekijä on ehdottomasti verensokerin hallinta. Nopeat hiilihydraatit johtavat hallitsemattomaan verensokerin heittelyyn. Ensin nousuun ja sitten radikaaliin laskuun. Verensokerin voit pitää tasaisena vaihtamalla nopeat hiilihydraatit eli esimerkiksi sokerit hitaisiin hiilihydraattilähteisiin ja lisäämällä kuituja sekä proteiinia päivittäiseen ruokavalioosi heti aamusta lähtien.

Toinen energisyyteen merkittävästi vaikuttava tekijä on ruoan raskaus. Jos ruoka on raskasta ruuansulatukselle, keho suuntaa energiansa ruuansulatukseen, joka on tietysti pois kaikesta muusta toiminnasta.

Myös mauilla ja jopa tuoksuilla voi vaikuttaa energiatilaasi piristävästi. Etenkin kirpeät, raikkaat ja voimakkaat maut saavat aikaan herättelevän vaikutuksen. Siksipä suosittelemamme sitruunavesi onkin niin erinomainen aloitus päivälle.

Appelsiinit

Energisyys ja stimulantit

Stimulantit ja etenkin kahvi ovat tuttuja aamun piristäjiä. Joillekin ne sopivat ja toisille taas eivät lainkaan. Miten voisimme siis optimoida niiden käytön? Tässä pari ideaa.

  1. Tarkkaile miten kahvi vaikuttaa oloosi. Jos huomaat negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi keskittymiskyvyn huononemista, tärinää tai ruuansulatusvaivoja, annostukseen tai ajoitukseen kannattaa tehdä muutoksia heti! Kahvin juomista kannattaa vähentää pikkuhiljaa myös jos huomaat tarvitsevasi sitä riippuvuuden lailla.
  2. Kahvi on kehollesi hapanta ja ruuansulatuselimistöllesi raskasta varsinkin jos vatsalaukkusi on tyhjä. Pidä siis huoli kunnon nesteytyksestä ja nauti kahvin kanssa aamupala. Myös kahvin nauttiminen rasvan kanssa Luodinkestävä kahvi -muodossa saattaa auttaa, sillä se on kevyempi ruuansulatukselle, eikä aiheuta niin rajua kofeiininousua ja -laskua.
  3. Kokeile kahvin vaihtamista ainakin silloin tällöin muihin piristeisiin kuten vihreään teehen ja yerba mateen.

Muita "piristeitä" aamuusi

Valo

Kehosi aistii valoa ja mukauttaa vireystilasi valon mukaan. Aamulla energiat ylös ja illalla rauhoitutaan - kroppasi hoitaa tämän automaattisesti valon avulla. Avaa siis verhot, päästä auringonvalo sisään! Jos auringonvaloa on niukanlaisesti, harkitse kirkasvalolampun hankkimista. Aamu on paras aika sen käytölle.

Raikas ilma

Raikas happipitoinen ilma poistaa "aamupöhnäsi". Syvä hengittäminen aktivoi hengityselimistösi ja laskee aamun korkeita kortisoli-tasojasi. Avaa ikkuna, hengitä rauhallisesti raikasta ilmaa!

Avanto

Avannossa pulahtaminen jos joku piristää ja herättää! Kesällä voit kokeilla jääkylmää suihkua.

Liikkuminen

Virkeystilasi raketoit pilviin tietysti aamu-urheilulla. Jos kovempi aamutreeni ei kuitenkaan sovi aikatauluihisi tai henkilökohtaisiin mieltymyksiisi, suosittelemme pientä avaavaa venyttelysessiota. Voit tehdä oman "freestyle"-venyttelyn, jossa keskityt sinulle kaikista haastavimpiin ja jäykimpiin kehonosiin. Voit tehdä myös ohjatun venyttelyharjoituksen eli herättelevän aamutreenin.

Lifted.fi:n suosikki

Date dreams on ehkä maailman parhaimman makuinen kahvijuoma. Lämpimien kahvi- ja raakakaakaojuomien fiilistely on mennyt meillä pitkälle piristävien vaikutusten, ravinteiden ja herkullisen maun takia. Tässä ehdottomasti meidän mielestämme herkullisin päräyttävä kahvijuoma -resepti!

1. Keitä kuppi luomukahvia itse jauhetuista pavuista.
2. Lisää blenderiin keittämäsi kahvi, 2 taatelia, 1 rkl kaakaovoita, ja 1 tl kookosöljyä tai MCT -öljyä.
3. Blendaa.
4. Nauti kahvijuoman silkkisen kaakaomaisesta ja pehmeästä mausta sekä sen piristävästä vaikutuksesta :)

Vinkit energiseen aamuun tarjoaa Lifted.fi.