Verkkokaupan kirjautuminen on uudistunut! Lue lisää täältä.
Brasilia, miljoonien herkkujen maa

Brasilia, miljoonien herkkujen maa

Millaista on brasilialainen ruoka? Suomalaisille tutummat brassiruoat, kuten grillattu liha papujen ja riisin kera, ovat vain murto-osa 200 miljoonan asukkaan Brasilian ruokakulttuuria. 

Euroopan kokoisessa valtiossa riittää erilaisia ruokakulttuureja, joten käsitettä brasilialainen ruoka on lähes mahdotonta tiivistää yhteen lauseeseen. Brasilialainen ruokakulttuuri on perua niin portugalilaisilta siirtomaaisänniltä, Afrikasta tuotujen orjien kulttuurista kuin maan alkuperäiskansoiltakin. Lisäksi yli 1000 kilometriä pitkän rantaviivan ansiosta rannikkoalueilla käytetään paljon kalaa ja äyriäisiä, jotka grillataan tai tarjoillaan pehmeässä kookosmaitokastikkeessa.

Eteläisessä Brasiliassa ruokakulttuuria muokkaavat portugalilaisen keittiön lisäksi myös muut eurooppalaiset vaikutteet, jotka Italiasta, Saksasta ja Puolasta tulleet siirtolaiset ovat tuoneet mukanaan. Pohjoisessa ruoassa näkyvät puolestaan afrikkalaiset vivahteet, ja maut ovat voimakkaita ja mausteisia.

Muutamat herkut ovat kuitenkin tuttuja ympäri Brasilian. Näitä ei kannata jättää väliin Brasilian-matkalla.

Churrasco ja feijoada

Brasilialaiset ovat ylpeitä maukkaasta lihastaan, jota syödäänkin maassa paljon. Churrasco eli grillaaminen on brasilialaisten lempiajanvietettä kotipihalla ja sunnuntaisin churrasceriat eli grilliravintolat täyttyvät nälkäisistä perheistä.

Brasilialaisen ruoan makuun pääset helpoiten valmistamalla maan kansallisruokaa feijoadaa, joka on mustista pavuista, riisistä, makkarasta, pekonista sekä sian- ja naudanlihasta valmistettu muhennos. Yksi versio feijodasta on mustapapupata

Pão de queijo

Tapiokajauhosta ja juustosta valmistettuja herkullisia ”juustosämpylöitä”, pão de queijoja, rakastavat kaikki brasilialaiset. Pyöreät pallerot ovat pinnalta rapeita, sisältä juustoisen venyviä ja suussa sulavia. Pão de queijoja syödään niin aamupalaksi, välipalaksi kuin iltapalaksikin, ja niitä tarjotaan usein myös vieraille. Nämä suomalaiselta nimeltään juustopullat löydät hyvin varustettujen K-ruokakauppojen pakastealtaasta.

Brigadeiro

Mikä on pieni suklainen herkku, joka tyydyttää vannoutuneemmankin suklaanystävän makeanhimon? Se on brasilialaisten suosikkimakeinen brigadeiro; kondensoidusta maidosta, voista ja makeutetusta kaakaojuomajauheesta kasaan keitetty, ja öljytyin käsin muotoonsa pyöritelty konvehti. Brigadeirot ovat lastenjuhlien vakiotarjottavaa, ja niitä myydään jokaisessa kulmakahvilassa. Korvaa kaakaojauho kookoshiutaleilla ja saat tarjolle toisen tyypillisen brasilialaismakeisen, beijinho de cocon eli kookossuukon.

Mandioca

Brasiliassa perunaa tyypillisempi tärkkelyksinen lisäkeruoka on maniokki, toiselta nimeltään kassava. Maniokkia käytetään perunan tavoin, esimerkiksi keitettynä, höyrytettynä ja muusina. Suurin herkku ovat uppopaistetut maniokkipalat, ”maniokkiranskalaiset” eli mandioca frita. Maniokkimuusista ja kuivatusta naudanlihasta tai revitystä broilerista valmistettu laatikkoruoka escondidinho on koko perheen suosikki.

Coxinha

Brasilialaiset rakastavat pieniä suolaisia välipaloja, joita kutsutaan yleisnimityksellä salgados. Edullisia pikkusuolaisia myyviä kahviloita, leipomoita ja kojuja löytyykin kaupunkien joka kulmasta. Yksi suosituimmista suolapaloista on coxinha, kartionmallinen uppopaistettu maniokkitaikinanyytti, joka kätkee sisäänsä revittyä broileria ja mausteita. Coxinha nautitaan tulisen kastikkeen, kuten tabaskon kera.

Moqueca

Koillis-brasilialaisen keittiön ylpeydenaihe ovat moquecat, kookosmaidosta keitetyt mausteiset padat, joissa porisevat erilaiset merenelävät tomaatin, sipulin, korianterin ja dendê-palmuöljyn kanssa. Parhaimmillaan höyryävä moqueca tarjoillaan valkoisen riisin sekä maniokkijauhosta valmistetun mausteisen muusin, pirãon kera. Samantapainen, paksu ja tahnamainen pataruoka Bahian alueelta on nimeltään vatapá.

Kahvia ja tuoreita hedelmiä

Brasilia on maailman suurin kahvintuottajamaa ja niin myös kansallisjuoma on kahvi. Jälkiruoaksi maistuvat erilaiset suklaa- ja kookosmakeiset sekä vanukkaat. Tuoreita trooppisia hedelmiä nautitaan paljon sellaisenaan ja erilaisissa juomissa. Hedelmät koristavat myös makeita kakkuja ja leivoksia.