Gluteeniton ruoka maistuu koko perheelle

Gluteeniton ruoka maistuu koko perheelle

Päivitetty 22.11.2017

Poriseeko hellalla kaksi kattilaa, yhdessä gluteeniton ja toisessa toisenlainen? Pääse helpommalla ja valmista samaa gluteenitonta ruokaa kaikille!

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen vaikuttaa koko perheen arkeen. Vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia, joka ei sovi lainkaan keliaakikoille. Myös kaura saattaa sisältää jäämiä muista viljoista. Niinpä kauraa käytettäessä tulee aina tarkistaa paketin kyljestä, onko kaura varmasti puhdistettua ja siten gluteenitonta kauraa.

Keliaakikot voivat huoletta nauttia esimerkiksi hirssiä, tattaria, riisiä, maissia ja kvinoaa.

Ruoan valmistaminen gluteenittomasti on helppoa

Moni ruoka on luontaisesti gluteenitonta, jolloin sama ruoka sopii mainiosti koko perheelle. Tällaisia ovat esimerkiksi jauheliha-perunalaatikko ja savulohikiusaus, joiden valmistuksessa ei käytetä lainkaan gluteenia sisältäviä viljoja. Riisi on loistava valinta kaikille. Kiireiseen lapsiperhearkeen sopiva broileririsotto valmistuu kätevästi valmiista Pirkka riisivihannessekoituksesta.

Sen sijaan makkara- ja nakkiruoat, couscous- ja mannasuurimot sekä useat soijakastikkeet sisältävät gluteenia ja eivät siten sovi keliaakikoille. Myöskin lakritsi, mämmi ja maltaat ovat keliaakikoilla kiellettyjen listalla.

Ruoanvalmistaminen kerralla koko perheelle on helppoa, kunhan huomioi seuraavat asiat: Suurusta kastikkeet vehnäjauhon sijaan esimerkiksi maissitärkkelyksellä. Murekkeisiin ja lihapyöryköihin voi tavallisten korppujauhojen sijaan käyttää gluteenittomasta leivästä valmistettua korppujauhoa, perunasurvosta tai perunasosehiutaleita. Myös leivittäminen onnistuu kätevästi perunasosehiutaleilla. Hyödynnä myös valmisvaihtoehdot! Kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse - erityisesti erityisruokavalioiden kohdalla kannattaa ottaa kaikki hyöty irti sopivista valmisruoista ja puolivalmisteista.