Herkkuja Italiasta

Herkkuja Italiasta

Julkaistu 28.8.2018

Italialainen keittiö on yksi maailman rakastetuimmista. Käytännössä Italiasta löytyy vähintään yhtä monta keittiötä kuin maassa on hallinnollisia alueita. Kaikkia keittiöitä kuitenkin yhdistää rakkaus ruokaan, sesonkilähtöisyys ja raaka-aineiden kunnioittaminen.

Keittiöstään maa tunnetaan

Italiasta 1900-luvun taitteessa lähteneet siirtolaiset olivat pääasiassa eteläisestä Italiasta. Siksi sen alueen ruoat, kuten pizza ja pasta, ovat maailmankuuluja. Pohjoisessa pastan sijaan syödään enemmän riisiä ja polentaa. Toki nykyään alueiden ruokakulttuurit ovat lähentyneet toisiaan.

Italialainen menu sisältää yleensä neljä ruokalajia: antipasto, primi piatti, secondi piatti ja dolci.

Antipasto tarkoittaa alkupaloja ja se voi olla runsas lajitelma tai muutama oliivi ja pala juustoa. Antipastosalaatti kokoaa yhteen kulhoon antipastosuosikit.

Antipasti

Primi piatti, eli aterian toinen ruokalaji on yleensä pastaa, risottoa tai keittoa. Sen tarkoitus on täyttää vatsaa, jotta varsinaista pääruokaa riittää vähemmän. Tuorepastan valmistus on helppoa, mutta myös Italiassa käytetään kuivapastoja. Suosituimpia pastaruokia ovat lasagne, carbonara ja bolognese, mutta myös simpukkapastaa ja erilaisia alueellisia pastoja, kuten palsternakka-picipastaa kannattaa kokeilla. Risotoista yksi tunnetuimmista on kullankeltainen sahramilla maustettu risotto, mutta sen voi valmistaa myös esimerkiksi avokadosta. Keitoista tunnetuimpia ovat minestrone ja ribollita.

Secondi piatti sisältää lihaa, kalaa, riistaa tai vaikka sisäelimiä. Klassinen italialainen metsästäjän broileri eli cacciatore on hyvä esimerkki secondi piattista. Pääruoan kanssa tarjotaan lisäkkeitä, kuten salaattia, keitettyjä vihanneksia tai eri tavoin valmistettuja perunoita.

Dolci, eli jälkiruoka nautitaan aterian päätteeksi ennen espressoa. Tunnetuimpia italialaisia jälkiruokia ovat tiramisu, jäätelö eli gelato, marsalavaahto zabaglione sekä pannacotta. Sen voi perusversion lisäksi valmistaa myös piimästä tai kookosmaidosta. Suomessakin suosittu gelato eroaa meidän tuntemastanne jäätelöstä mm. rasvapitoisuudellaan. Aito gelato tehdään aina maitoon, eikä kermaan ja siinä on myös perinteisiä kermajäätelöitä vähemmän ilmaa. Juustoja italialaiset tapaavat syödä antipastona, mutta joskus pala juustoa on paikallaan ennen jälkiruokaa.

Ikiaikainen pizza

Pizzan historia ulottuu antiikin aikoihin saakka, jolloin valmistettiin erilaisia täytettyjä ohutleipiä. Nämä pizzojen esi-isät muistuttivat kuitenkin enemmän focaccioita. Meidän tuntemamme pizza on kehitetty Napolissa 1800-luvun loppupuolella. Sen kehitteli leipuri Raffaele Esposito silloisen Italian kuningasparin vierailua varten. Täytteeksi tuli Italian lipun värein punaista tomaattia, vihreää basilikaa ja valkoista mozzarellaa. Pizza nimettiin kuningatar Margheritan mukaan. Pizza Margherita on yhä yksi suosituimmista pizzoista kautta maailman.

Pizza

Pizzan täytteenä voi olla lähes mitä tahansa, mutta klassiseen italialaiseen pizzaan tulee tomaattikastiketta ja juustoa. Muut täytteet vaihtelevat alueittain ja sesongeittain. Jos pizzaan ei tule tomaattikastiketta, kutsutaan sitä valkoiseksi pizzaksi. Tavalliseen pizzaan täytteet tulevat päälle, mutta ne voidaan leipoa myös pizzan sisään, jolloin leipomusta kutsutaan calzoneksi. Uuniin menevien täytteiden lisäksi pizzaan voidaan lisätä täytteitä, kuten rucolaa tai parman kinkkua, vasta paistamisen jälkeen, jotta raaka-aineet olisivat parhaimmillaan.

Pizzan kotikaupungissa Napolissa ollaan hyvin tarkkoja muun muassa pohjan raaka-aineista, muodosta ja paksuudesta, mutta erilaisia pohjiakin löytyy paitsi ympäri Italian, niin myös ympäri maailman. Esimerkiksi Laziossa Roomassa valmistetaan pitkää suorakaiteen mallista pizzaa ja Venetossa hyvin ohutta rapeakuorista pizzaa. Myös Suomeen on rantautunut pizzabuumi, jossa kilvoitellaan parhaan ja autenttisimman pizzapohjan valmistuksesta juuri oikeanlaisten jauhojen sekä kohoamisaikojen ja paistolämpötilojen kanssa.

Italiassa pizzaa myydään niihin erikoistuneissa ravintoloissa, pizzerioissa. Muita vain yhteen ruokalajiin keskittyneitä ravintoloita on mm. zupperia (keittoja) ja spaghetteria (pastaa).