5 vinkkiä, joilla saat lisää kasviksia lasten lautasille

5 vinkkiä, joilla saat lisää kasviksia lasten lautasille

Päivitetty 8.12.2023

Kuuluvatko värikkäät ja raikkaat vihannekset, hedelmät ja kasvikset jo teidän ruokapöytäänne? Helpoilla vinkeillä heviosaston antimista tulee koko perheen lemppareita ja tärkeä osa arkiruokailua.

1. Tuunaa suosikit

Maistuuko teilläkin hampurilaiset, quesadillat, sushi ja pizza? Suosikeille ei tarvitse aina sanoa ei. Varioi lasten lempiruokia, niin masun lisäksi täyttyy myös hevikiintiö! Kokeile esimerkiksi bataatista tehtyjä hampurilaisia ja pizzapohjaa. Makaronilaatikkokin saa lisää makua tomaatista!

Falafelpelti (680x300) Kuvassa: Falafelpelti

2. Ota lapsi mukaan keittiöön

Ruoka maistuu paremmalta kun sen on itse tehnyt! Anna lasten osallistua arkiruokien suunnitteluun ja tekemiseen. Jakakaa reseptin osat keskenänne ja anna lapsen valita omat suosikkivaiheensa. Moni lapsi tykkää esimerkiksi ainesten sekoittamisesta. Koululainen voi tehdä monia ruokia jo alusta asti ihan itse, jolloin hedelmät ja vihannekset tulevat vielä tutummaksi.

Kaupan heviosasto on täynnä kiinnostavia ja värikkäitä herkkuja. Tehkää seikkailuretki heviosastolle ja miettikää yhdessä, mitä syntyy esimerkiksi pirteistä sitruunoista, hassun karvaisista kiiveistä tai puun näköisistä parsakaaleista! Testatkaa yhdessä helppoja reseptejä, kuten kasvissosekeittoa, johon saa lisättyä omia suosikkikasviksia, ja porkkanalla maustettua porkkanakakkupannukakkua.

Sushisalaatti 680x300 Kuvassa: Sushisalaatti

3. Lupa rouskuttaa

Välipaloista tulee helposti terveellisempiä kun hyvät ja raikkaat raaka-aineet ovat käyttövalmiina jääkaapissa. Pilko lapsille dipattavia vihanneksia ja hedelmiä hedelmäsalaattiin. Dipattavat vihannekset sopivat täydellisesti esimerkiksi perheen yhteiseen leffailtaan. Lapsi voi aloittaa pilkkomisen harjoittelun tuorekurkusta tai muista pehmeämmistä vihanneksista.

Aurinko dippivihannekset 2021 (680 x 296) Kuvassa: Aurinkodippivihannekset

4. Nimeä ruoat uudelleen

Kasvispyörykät eivät ehkä houkuttele, jos kasvikset meinaavat muutenkin jäädä lautaselle. Nimeä tuttuja ruokia uudelleen - kasvispyörykät voivat olla pupun parhaita pullia, kasviscalzone jännittävä herkkuluola ja lohkoperunat hurjan merirosvon veneitä! Entäs voisitko sinä vastustaa aurinkoista sateenkaarijuomaa, jossa piilee tietysti erityisiä taikavoimia!

Vatsakohtasalaatti 2020 (680x300) Kuvassa: Vatsakohtasalaatti

5. Hassuttele esiinpanolla

Värit kuuluvat ruokapöytään! Älä jätä hevejä lautasella sivurooliin - tee lisäkkeeksi vihreistä salaateista maistuvia vartaita  ja ilahduta värikkäillä hedelmistä ja marjoista tehdyillä sateenkaarivartailla!

KR5 17 sateenkaaripizzaV Kuvassa: Sateenkaaripizza