Hyvä olo 10 pienellä muutoksella

Hyvä olo 10 pienellä muutoksella

Unohda suuret lupaukset ja kokonaisvaltaiset elämäntaparemontit! Joka päivä on mahdollista tehdä valintoja, jotka auttavat voimaan hyvin. Pienillä korjausliikkeillä saat tasaisesti energiaa päiviisi.

  1. Muista syödä. Kun syöt tasaisesti pitkin päivää ja pidät kiinni kunnon aterioista, et nuupahda iltapäivällä eikä illalla tule syötyä kahden edestä. Tasaisen energiatason takana on säännöllinen ateriarytmi. Se kannattaa opetella.

  2. Välipalalla on väliä. Ilman kunnon välipaloja aterioiden väli kasvaa liian pitkäksi. Nappaa hedelmiä, leipä tai pilkottuja juureksia 1–3 kertaa päivässä. Jos liikut paljon, jogurtista tai rahkasta saat lisää virtaa. Katso lisää vinkkejä.

  3. Hörpi vettä. Iltapäivällä alkava päänsärky voi johtua janosta.

  4. Suosi täysjyvää. Ruokakaapin pasta-, riisi- ja nuudelivalikoima on helppo hoitaa kauppareissulla kuntoon. Tarkista myös arkileipäsi täysjyväpitoisuus. Nuudeleista munanuudelit sisältävät eniten proteiinia. Kuitupitoinen ruoka pitää verensokerin tasaisena paremmin kuin höttöhiilarit.

  5. Protskua peliin. Hitaasti sulavat proteiinit pitävät hyvin yllä kylläisyyden tunnetta. Välipaloina erilaiset jogurtit ovat hyvä vaihtoehto. Kokeile lisäkkeenä riisin, pastan tai perunoiden sijaan kvinoaa. Luontaisesti gluteeniton ja kuitupitoinen kvinoa sisältää enemmän proteiinia kuin esimerkiksi riisi. Kvinoasta saat myös ruokaisan pohjan salaatille.

  6. Holiton on hyvä vaihtoehto. Jos haluat välttää turhia kaloreita, aloita alkoholista. Alkoholi sisältää vain turhaa energiaa, ja jo pienikin määrä haittaa yöunta. Raikkaat Alkoholittomat mocktailit ovat raikas vaihtoehto kohottamaan juhlatunnelmaa.

  7. Herkkuja ilman sokeria. Lakko voi olla hyvä startti, mutta ei kestävä ratkaisu, jos haluat eroon makeanhimosta. Tarpeeksi tiheä ruokarytmi ja proteiinipitoinen ruoka pitävät makeanhimon varmemmin kurissa. Välillä kuitenkin tekee mieli herkkuja ja kaipaa jälkiruokaa. Kokeile tummaa suklaata tai nauti jälkkäriksi pala juustoa.

  8. Sijaa sattumille. Kun ruokavalio on kokonaisuudessaan kunnossa, satunnaiset mättö- tai herkkuhetket eivät romuta hyviä ruokatottumuksia. Ne ovat inhimillinen osa ruokavaliota, joista ei tarvitse potea syyllisyyttä.

  9. Syö seurassa. Yksin puputtaessa ruoasta tulee helposti vain hätäisesti tankattua polttoainetta. Kun syöt porukassa, ateriasta tulee yhdessä jaettu sosiaalinen hetki.

  10. Kokkaa kimpassa. Pidä sushitalkoot, näpertäkää porukalla dim sumeja. Kokatkaa jollain maateemalla vaikka kokonainen ateria. Ruoka voi olla myös yhdessä koettu elämys.